Type Here to Get Search Results !

Увод


Старац Порфирије, подвижник љубави – прозорљиви чудотворац


Када се светитељи упокоје, дужни смо да говоримо и пишемо све што о њима знамо.

Моја почетна намера била је да, путем радио-емисије “Православље данас”, коју емитује Први програм Кипарског радија, верницима Кипра пружим поједина сведочанства духовне деце великог Старца, као и људи који су га добро познавали.

Схватио сам, међутим, да читаво мноштво сведочанстава која су до мене дошла, неће моћи да се уклопи у временске оквире ових радио-емисија. Тако сам, молитвама старца Порфирија и уз подршку његове духовне деце како са Кипра тако и из Грчке, почео да прикупљам приспели материјал, што је довело до припремања овог издања.

Неопходно је истаћи да ова књига не представља покушај да се састави биографија старца Порфирија – тај посао припада другима. Она искључиво садржи попис неких нарочитих сведочанстава и искустава што су нам понудили поједина браћа и сестре у Христу који су имали велики благослов да познају старца Порфирија.

Старац Порфирије је био истински црквени Отац. Вршио је своју пастирску службу топлог срца и са мудрим духовним расуђивањем, које га је красило на јединствен и непоновљив начин.

И ја сам имао благослов и радост да се уверим у његов дар прозорљивости. Опипавши мој пулс, на пример, био је у стању да открије озбиљан стрес који сам доживео у Паризу за време својих студија, неких једанаест година пре разговора са њим.


При сваком сусрету са старцем Порфиријем, имао сам нову прилику да завирим у унутрашњост неба. Света успомена на њега повезана је са небеским призорима, са предукусом раја Христовог.

Ова књига садржи сведочанства и искуства Старчеве духовне деце са Кипра и из Грчке, али и других људи који су га познавали и имали благослов да разговарају са њим. У сваком случају, били су сведоци који су видели дела и чули речи блаженог Старца, доживљавајући речи јеванђелиста Јована из Прве саборне посланице: “Што смо чули, што смо видели својим очима, што смо сагледали и руке наше опипаше…” (I Јов. 1,1).

Са страхом Божијим предајемо ову књигу јавности, молећи се да душама жедним Бога она подари храну Христову. Нека је благословен Бог Отаца наших.


Клитос Јоанидис

Рубрика