Type Here to Get Search Results !

Мађарски кардинал пред Папину посету: Будимпешта је мост између Истока и Запада


Мађарски кардинал: Конфесионална и културна разноликост у земљи - „позив на дијалог“.


По мишљењу кардинала Петера Ердеа, конфесионална и културна разноликост у Мађарској представља и „позив на дијалог“. „У последњем миленијуму Мађари су примили западну хришћанску културу, али су се граничили и још увек граниче директно са источноевропским културним простором и у неким епохама припадали су Турском царству“, рекао је Ерде за католичку новинску платформу Cruxnow (четвртак). Будимпешта је такође „град мостова“, рекао је кардинал у интервјуу. „Она може имати и позив да буде мост између Истока и Запада, не само у материјалном већ и у људском смислу.

Папа Фрања ће доћи у Будимпешту и боравити од 28. до 30. априла по други пут у свом десетогодишњем понтификату. После кратке посете од само седам сати на крају Светског евхаристијског конгреса 2021. године, поглавар ове Цркве ће сада боравити у Мађарској у тродневној званичној пастирскојј посети.

С обзиром на здравствено стање 86-годишњег понтифекса, програм је ограничен на главни град Будимпешту. Кључни догађаји су недељна миса на Кошутовом тргу испред Парламента и велико окупљање младих. Програм посете поставља и друштвене приоритете. На међународном плану, с нестрпљењем се очекује Папин говор политичким властима и представницима дипломатије и цивилног друштва. Планирани су и састанци са председницом Каталином Новак и премијером Виктором Орбаном.

Према Cruxnow, мађарски кардинал није желео да улази дубље у тему миграција и њеног значаја на позадини мађарске избегличке политике. Међутим, кардинал се осврнуо на утицај садашњег рата у Украјини на мађарско друштво. „Рат у Украјини представља велики хуманитарни изазов за нашу Цркву и за нашу земљу. Наше католичке организације су присутне на украјинској граници од почетка рата да помогну избеглицама које још увек пристижу", рекао је кардинал. Каритас, Малтешки ред, али и бискупијске и парохијске организације „обезбеђивале су храну, склониште, помоћ за оне који су желели да оду даље на запад, а рад и учење за оне који су желели тога остану у Мађарској“.

Према речима државног секретара Миклоша Шолтеша, од почетка рата у Мађарску је, бар привремено, дошло више од милион избеглица из Украјине и збринуто. Према различитим проценама, у земљу је трајно примљено око 30.000 људи. – У оквиру посете папе Фрање Мађарској, за 29. април планиран је сусрет са људима погођеним сиромаштвом у једној цркви у Будимпешти. Папа ће се састати и са избеглицама из Украјине.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at