Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Васкрсење је нови живот Цркве и свих који јој припадају


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 30. априла 2023. године, Свету службу Божију у манастиру Светих мироносица у црмничком селу Дупилу. Саслуживали су му архимандрит Бенедикт (Јовановић), протојереј-ставрофор Слободан Зековић, јеромонах Никон (Кокотовић), јеромонах Гаврило (Штрбац) и јерођакон Сионије (Зорић).


По заамвоној молитви благосиљани су славски колач и кољиво.

У архипастирском слову Митрополит је Јоаникије је рекао да су жене мироносице биле са пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом, јединим од апостола Христових, у тренустку страдања Господа Исуса Христа на крсту на Голготи.

“Оне које су стално, не испред апостола, него иза апостола, и не истичући се ничим осим својом непрестаном спремношћу да учине све што треба да помогну. Стално су пратиле Господа Исуса Христа, стално са Пресветом Богородицом. И у том моменту најстрашнијем, који је потресао небо и земљу, када је Господ издахнуо на крсту, оне су биле под крстом Христовим”, подсјетио је Владика.

Додао је да Црква данас прославља и Светог Јосифа Ариматејскога, ученика Христова, као и Никодима, обојицу угледних људи код Јевреја.

“Они су били отвореног, а не затвореног срца као књижевници и фарисеји. Видјели су да је Господ Исус Христос у овај свијет донио новину и да не учи о спасењу рода људскога као књижевници и фарисеји него као Онај који власт има. Ата власт свакако није од овога свијета, него Божанска власт и Његово царство, као што је рекао пред Пилатом”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је свако друго царство трулежно, пролазно и пропадљиво, ма колико се људи за њега заузимали.

“Јосиг Ариматејски је Господа скинуо са крста и заједно са Никодимом га сахранио у гроб нови положио недалеко од Голготе. Ко би могао убиједити оне који су гледали смрт Христову и сахрану, који сусотали са Њиме и у вријеме Његовога страдања и издахнућа на крсту да је неко други или привиђење неко Онај који се јавио послије Христове смрти. Ствар је код многих била само у томе да ли је то тај исти, исти онај који је страдао, који је био понижен, који је издахнуо на крсту и сахрањен”, казао је Владика Јоаникије.

Објаснио је да је Црква увијек тражила очевице, истинске свједоке.

“И међу истинским свједоцима чак у много чему поузданијих од светих апостола, осим Јована Богослова, су жене мироносице. Међу њима је најпознатија Марија Магдалина. Њима се Христос, као што и Божија правда налаже, првима јавио”, рекао је он.

Казао је да је васкрсење нова стварност, нова реалност, нови живот Цркве Божије и свих оних који њој припадају.

“То је вјечна новина која стално обнавља душе, савјести, мисли и цијелу творевину”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска