Type Here to Get Search Results !

Одржана велика Марковданска литија: Хиљаде вјерника у крсном ходу улицама Подгорице


Велики број вјерника окупио се синоћ на традиционалној литији у Подгорици како би прославили славу и заштитника главног града – Светог апостола и јеванђелиста Марка.


Литију са моштима Светог Симеона Дајбабског предводио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило са свештенством, монаштвом и вјерним народом.

Током литије Владика Кирило и учесници литије посјетили су кућу Ђечевића, чија породица већ четири вијека станује на темељима манастирског храма Светог апостола и јеванђелисте Марка.

Напослетку, када је литија дошла до цркве Светог Ђорђа под Горицом, свима присутнима обратио се протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински, који је поручио да је заједништво лијек за сваку муку и да смо сви једни другима браћа.

Он је навео да је тешко пронаћи праве, примјерене ријечи које би могле да опишу љепоту овог сабрања под благословом Светог апостола и јеванђелиста Марка, под благословом толиких свештеника, предака наших, родитеља наших и њихових родитеља:

,,То је непрекидна  ниска свештеника, вјерника који су ову светињу, цркву Светог Ђорђа, натопили молитвом и који су својим животима нама показали путоказ. Не треба трошити ријечи да се опише шта за сваку душу значи црквена литија.  У име митрополита, нашег владике Кирила вам се захваљујем што сте дошли на литију и што сте на захтјев свештенства допринијели да ова литија буде мирна, молитвена, готово па покајна, коротна, поред свега што је славска због свега онога што је притисло нашу душу и због свих немилих догађаја због којих је у нашој држави био дан жалости. Не ради се ту о некој дисциплини, ту се ради о љубави између свештеника и вјерног народа. У Црној Гори нема провалије између свештеника и вјерника, ми збиља дишемо као једно. То је нешто што се осјећа и због тога смо радосни”, казао је прота Гојко.

Он је такође поздравио и представнике градске управе Подгорица који су, како је додао, својим присуством васкрсли оне древне управе града, који су са свештеницима и вјерним народом код цркве Светог Ђорђа дијелиле добро и зло и постављеле овај град на освештане темеље:

,,Нијесу били без ума и душе били они који су некада давно водили овај град. Због тога се Подгорица и зове освештаним градом. Због тога ова градска управа ове године показује да има душу и очи и да види свој град, јер град нису само грађевине, град су људи а они иду за својим народом. Ово је права градска управа, благословена, иако су пред законом све исте” нагласио је он.

Истакао је и да је црквена литија и заједништво лијек за сваку муку, а посебно за ову која је претходних дана задесила регион:

,,Довољан је јучерашњи примјер када су навијачи Будућности одступили од навијања за клуб да не би пореметили дан жалости; али не дан као неку административну заповијест, него дан жалости као подсјећање да смо једни другима  браћа и да су тамо негдје у Београду и Младеновцу пострадала наша браћа, да је сваки човјек брат! Данас нас је у кући Ђечевића дочекао човјек слушајући благослов свог родитеља , а ми слушајући благослов нашег духовног оца Амфилохија. Не можемо скренути с пута, ни ми са пута нашег духовног оца, ни он са пута свог оца. Добро чух, један од свештеника је лијепо  поменуо да бисмо могли поставити неко знамење покојних Амфилохија и Халида Ђечевића. Неку слику, неко знамење како се сусрећу људи различитих религија, али у срцу осјећајући да смо сви људи Божији. Погледајте колико наша литија лијечи наше људе од свог зла”, поручио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

На Марковданској литији били су присутни и замјеник градоначелнице Подгорице Данило Шарановић, као и дио посланика у Скупштини Црне Горе.


Извор: Митрополија црногорско-приморска