Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава храма и Града Никшића


Храмовна слава Саборне цркве у Никшићу и слава града Никшића прослављена је литургијским сабрањем, на празник Светог Василија Острошког, у петак 12. маја 2023. године, у храму посвећеном овом великом угоднику Божјем и васељенском Чудотворцу. Литургијом је началствовао протојереј Мирко Вукотић уз саслужење више свештеника никшићког намјесништва и уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Присуствовали су челници Општине Никшић: Марко Ковачевић, предсједник Општине и Немања Вуковић, предсједник СО, као и гости празничног молитвеног сабрања: Велимир Ђоковић, предсједник СО Даниловград, Бранко Короман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево, учесници вишедневне манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, коју су организовали: Епархија будимљанско-никшићка, Општина и Црквена Општина Никшић.

Протојереј Миодраг Тодоровић је казао да, дотичући се Светог Василија и силе васкрслог Христа, дотичемо Христових хаљина и Он нас све исцјељује.

„Као када су оног болесника унијели преко крова, тако су и наши преци преко кровова турских стража и засједа долазили код Светог Василија, или у новије вријеме преко идеолошких магли кад су долазиле наше баке и дједови да се дотакну и исцијеле, и да тај благослов понесу својим кућама, селима и градовима. После се то умножавало и, ево, преко ових литија некако смо се сви сабрали и хвала Богу тај велики црквено-народни сабор ове године овјерили су и одборници града Никшића и благослов Божји сишао је и на Општину и на управитеље њене, и на све запослене по предузећима и установама града овога и данас смо овдје сабрани и сви смо једно у Христу Исусу Господу нашем“, рекао је о. Миодраг.

Слика тог јединства у Духу Светом, додао је свештеник Тодоровић, јесте данашњи празник и личност Светог Василија.

„Овај велики празник нас обавезује да се смиримо пред силом Божјом, пред љубављу Божјом, пред жртвом Божјом, а да се узвисимо пред оном силом која је дрска, дивља и која је отпадништво од самог Бога као што је то био сатана, интелигенција врхунска али без љубави, без жртве, без осјећаја за другог. У данашњем времену, кад су велики градови а нико никог не познаје итекако ће нам бити потребан тај осјећај једних за друге. Ако не будемо видјели једни друге брзо ће нам изблиједјети лик Светог Василија и лик Свете Тројице, лик Христа распетог и васкрслог“, бесједио је о. Миодраг.

Зато је, по његовим ријечима, велики благослов на овај град да сви будемо једно, јер нас на то призива Свети Василије Острошки.

„И као што је Христос исцјељивао све, не питајући ко је чији, ко је богат, ко сиромашан, ко је какве боје коже, него нас је све исцјељивао тако и Свети Василије, у оној острошкој стијени, на гори Тавору, гдје увијек блиста свјетлост Христова, не пита нас него нас све исцјељује јер нас све познаје, за све се жртвује и све нас воли. Љубав без жртве не постоји, љубав без жртве је само сентименталност или добро замаскирани интерес“.

„Сачувајмо ту радост у нашим срцима из овог храма, нека се она разлије општинским ходницима, салама и канцеларијама, нека се разлије по нашим улицама, трговима. Обдаримо најприје нашу дјецу том радошћу јер немамо данас никаквог пречег, ни благословенијег посла него да им то пренесемо и да се бринемо о њима. Нека је благословен Бог наш кроз Светог Василија и кроз све свете Који милује и благосиља свој народ“, навео је протојереј Миодраг Тодоровић. 

Свештенство је заједно са руководством Општине Никшић, њиховим сарадницима и вјерним бројним народом, преломило славски колач. На тај начин празник Светог Василија Острошког, први пут, је, званично, прослављен као градска слава.

Освештани су и преломљени славски колачи данашњих свечара.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка