Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије освештао камен темељац за цркву Светог Георгија у пивском селу Столац

Епископ Методије освештао камен темељац за цркву Светог Георгија у пивском селу Столац: Ово треба да буде мјесто сабирања, слагања и обједињавања нашег народа


На празник Преподобног Јована Ветхопештерника и Свете блажене Матроне Московске, у уторак 2. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије освештао је камен темељац за цркву Светог великомученика Георгија, у селу Столац, у Пиви.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, а радосном чину освештања камена темељца присуствовао je вјерни народ и бројни гости, представници друштвено-политичког живота.

У свом архипастирском слову, Преосвећени Епископ Методије је казао да су село Столац, те главица и планина, васкрсли постављањем камена темељца храма, посвећеног слави Божјој, а у спомен и част Светог великомученика и побједоносца Георгија.

„Нема ништа љепше за једну земљу и један простор него кад се поставе темељи у земљу и камен темељац, чији врхови грађевине до неба досежу, а поготово до неба досежу молитве оних који ће се убудуће, ако Бог да, овдје молити и узносити своје молитве Христу Богу за спасење своје, својих ближњих и за упокојење душа наших предака. Молитвом се освећује земља, ваздух, вода, творевина. Овдје ће се свете Тајне савршавати у храму, а то је највеће чудо које се дешава и које ће се дешавати и то баш на овом мјесту, веће чудо него што је било стварање свијета, јер ће се на овом мјесту претварати хљеб и вино у Тијело и Крв Христову, у Тијело и Крв Бога и богочовјека Христа, чиме ће се сви који буду притицали овом храму и долазили на молитву, напајати водом живом, благодатном које истиче од Животодавца, небеском храном хранити за живот вјечни“, казао је Владика.

Подсјетио је на данашње свето Јеванђеље, прочитано на Литургији, које почиње ријечима: Трудите се не за јело које пролази, него за јело које остаје за вјечни живот, а које ће вам дати Син Човјечји, Кога потврди Отац наш небески.

„То је главни смисао окупљања овдје, око светиње свих људи, свих времена, да се хранимо небеском храном, а све остало ће нам се, оно што је земаљско, рекао је Господ, по обећању Његовом, надомјестити. То је прво и основно што треба да иштемо, зато на овој планинској земљи, посној, кршевитој, увијек, је народ знао а и благослов је велики; ово су се овдје слиле не само, сигуран сам у то, жеље овдашњих људи и савременика, него су се овдје слиле жеље свих оних који су у овом простору, крају и овом селу живјели да се имају гдје окупљати и Богу молити“, бесједио је Његово Преосвештенство, наводећи да је Бог дао да су, на скоро свим главицама, поред светиње велике – манастира Пивског, ницали олтари Бога живог.

„Ево, Бог је дао, и данас, да ми будемо свједоци да се постави камен и овдје, на овој главици, да се подигне храм, а сваки је храм исти, нема малог, ни великог, јер је сваки храм велики у коме се приноси бескрвна жртва великом Богу за спасење наше и напредак оних који ће овдје наставити, ако Бог да, да се моле. Бог све оне људе нека благослови преко којих се ово покренуло и почело радити, и све оне који ће у свему томе, док се храм не заврши, учествовати, на било који начин, да допринесу, колико ко може, својим снагама и моћима, а гдје се људи сложе, без обзира на имовинско стање, и гдје је братска љубав и слога, а то треба да буде мјесто сабирања, слагања и обједињавања нашег народа, никако, ни по коју цијену да ово постане мјесто прегањања или такмичења у сујети ко ће више допринјети, да се кроз то неко људско име овдје прослави“.   

„Овдје треба све да се ради тако да се прослави само име Бога свевишњег и Светог Георгија Побједоносца, онда ће све да иде лако и глатко, ако Бог да. Бог вас благословио у овом дивном подухвату и нека што прије, ако Бог да, крст засија на овом дивном, великом и високом храму“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Сабрање је поздравио историчар Миле Цицмил, предсједник Одбора за изградњу цркве, упутивши ријечи добродошлице Владици Методију, свештенству, предсједницима Општина Никшић и Плужине Марку Ковачевићу и Слободану Делићу, и другим гостима молитвеног скупа.

„Владико, није Вам први пут да дођете нашем Стоцу, Ви сте били са нама кад нам је било веома тешко, а данас, ево, Богу хвала, као Дурмиторац сте стигли са оне онамо стране Дурмитора, али да знате, ми кад се Богу молимо окрећемо се Вашој колијевци, оној која је изњедрила Вашег оца и његовог оца и ко зна колико кољена уназад. Али, и ви кад се Богу молите окренете се истоку, да је вама залеђина и запад тврда Пива. Знате боље него ја и за Светог Макарија, Антонија, Герасима и Саватија, хаџи Арсенија, Теодосија, Поликарпа и све врле наше духовнике“, указао је Цицмил, додавши да је братство Цицмил дало, принијело 77 глава на олтар слободе.

„Сви су се борили мислећи да чине добро, у пређашњим, од Баја Пивљанина, ратова па до овог задњег, када смо олтару слободе принијели два официра“, навео је Миле Цицмил, поручујући:

„Славећи Господа и Светог Георгија, хвала свима, Вама Владико, и свима осталима, да Бог да, да управљате добро цркавама, да Господ благослови васцијелу Пиву, Епархију будимљанско-никшићку, Митрополију црногорско-приморску, Српску православну Цркву, Србију и мајку Русију“, казао је Цицмил.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка