Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављена слава Епархије диселдорфске и немачке


Крсна слава Епархије диселдорфске и немачке св. Владика Николај охридски и жички, прослављена је данас 1. маја 2023. године, торжественим литургијским сабрањем у цркви св. Апостола Луке у Дортмунду. 


Светом Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ западноевропски г. Јустин, уз саслужење домаћина, Епископа Григорија, затим хумског Јована и Митрополита европског Пимена (МПЦ-ОА), свештенства из 40 немачких градова, презвитера Матијаса Циренберга из скита св. Спиридона (Гајлнау код Франкфурта) и епархијских ђакона. 

Ангелско појање чланова хорова и певница неколико српских цркава увеличало је прославу славе ове Епархије СПЦ. После читања светог Јеванђеља беседу је произнео Епископ Григорије, који је истакао да "у наше дане у нашем народу није постојао тако отворен и тако широк јеванђелист као што је Владика Николај". Митрополит европски Пимен МПЦ-ОА се сабранима обратио после резања славског колача.

Парохијанка Никол је данас примила Православље, а напрсним крстом одликован је диселдорфски свештеник прота Небојша Ракић.

Преосвећени Епископ западноевропски г. Јустин је у порти храма освештао славске дарове, око којих се потрудио Председник ЦО г. Душан Којадиновић са вредним члановима овог црквеног тела и старешином цркве о. Данилом Дангубићем.

Приређен је и богат културно-уметнички програм у коме су учествовала бројна фолклорна друштва Дортмунда и овог подручја.


Извор: Радио Слово љубве