Type Here to Get Search Results !

Каритас: За 339 милиона људи широм света потребна хуманитарна помоћ


С обзиром на „невероватних 339 милиона људи који зависе од хуманитарне помоћи широм света“, председник Каритаса Михаел Ландау позвао је на брзу и одлучну акцију и помоћ. Број од 339 милиона људи је историјски висок "што нас мора алармирати", рекао је Ландау. Ландау, који је и председник Каритаса Европе, разговарао је за Катпрес на маргинама 6. хуманитарног конгреса у Бечу.


Стручњаци из Египта, Јерменије, Канаде, Јужног Судана, САД и девет европских земаља разговарали су у петак 16. јуна 2023. у Бечу о хитно потребним мерама на националном и међународном нивоу како би се на одржив начин ублажиле невоље људи у глобалним кризним подручјима, обезбедио њихов опстанак и начини изласка из свеприсутних криза

Ландау: „Оружани сукоби, последице климатске кризе и екстремне инфлације, као и све нестабилнији геополитички светски поредак доносе много патње и значе велику невољу за многе људе. Такође „не треба губити из вида многе заборављене кризе као што су Судан, Сирија или Авганистан“.

„Климатска криза је кључни покретач глади и сиромаштва. То највише погађа оне који су најмање допринели кризи“, истакао је Ландау.


Право на хуманитарну помоћ


У сваком случају, патња није судбина, већ изазов са којим можемо и морамо да се суочимо“, наставио је председник Каритаса: „Добра ствар је што једине кризе нису  све веће. Глобална солидарност је такође у порасту. Невероватно спремност да донирамо у контексту украјинског сукоба још једном нам је показала као Каритасу охрабрење и наду.“

На почетку конгреса Лукас Ванк, генерални директор AG Globale Responsibility, такође је говорио о драматичном броју од 339 милиона људи који зависе од хуманитарне помоћи широм света. У 2019, години последњег конгреса и пре почетка пандемије, није их било ни упола мање. „Нажалост, оно што се није удвостручило у последње четири године јесте количина помоћи коју дајемо људима којима је потребна“, рекао је Ванк. Он је такође истакао да хуманитарна помоћ није чин доброчинства, већ основни вид заштите људских права.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at