Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Светим причешћем постајемо Христови сателесници и синови Божји


У Недељу другу по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је први пут служио Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светих архангела у Бранковини, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и Саше Максимовића, и више свештенослужитеља, као и појање певнице и молитвено присуство више верника. 

На Светој Литургији, Епископ Исихије у чин ђакона је рукоположио Радована Радивојевића, дугогодишњег наставника веронауке у ОШ „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу.

Данашње јеванђеље (Мт 4, 18- 23) говори нам како је Господ призвао два пара браће (Петра и Андрејa и Јакова и Јована) да буду Његови служитељи и како се они томе одазивају истог тренутка када Му чују глас. Глас, препун силе и светости, који тако делује на људе који жуде за светошћу и стреме ка Господу, те је њихов сусрет са Господом неминован, јер Он жели да се сви спасемо, једна је од поука које је Епископ Исихије упутио верном народу у бранковинском храму, задужбини Проте Матеје Ненадовића, устаничког вође и дипломате по коме је овај крај надалеко познат.

Писац јеванђеља даје кратак опис сусрета Сина Божјег и потоњих ученика, наводећи да их Он „виде крај Галилејског мора“. Видети значи познати, јер Господ када гледа на нас, гледа на нашу целокупну личност и створења призвана да Му се уподобљују, објаснио је ваљевски архипастир.

Ма колико били безначајни по светским мерилима или значајни и преузвишени у друштву, сваког од нас је Господ створио као јединствену личност, која је по природи слична Богу, а која по своме животу треба ту сличност да остварује слободно и у љубави. Тај призив је у ствари призив ка љубави, која је животна и једини начин да се исправно односимо према Богу и да се односимо према свом ближњем. То је јединствено за људски род, јер ниједно створење, не рачунајући анђеле Господње, није способно да воли, да има ту слободу да погледа на ближњег, да га осети као део себе, и да га воли – поучио је Владика Исихије о задатости човека као иконе Божје, која се остварује у односу с Творцем и ближњима.

Четворица апостола из данашњег одломка су били први ученици Господа Христа. Живели су једноставним и честитим животом. Као обични рибари, нису могли да се школују, већ су управо таквим животом сведочили слово Божје, навео је Владика Исихије. Поред њих, Спаситељ је изабрао још осморицу следбеника да проповедају по целој васељени и од обичних рибара учинио је мудраце, који су, просветљени Духом Светим, успели да пронесу реч Божју по читавом свету, објаснио је Владика Исихије чудо љубави према Богу и ближњима, која је красила апостоле, захваљујући којима је хиљаде следбеника кренуло путем спасења и Црква се распрострла широм света.

Ми смо данас део те Цркве и за све нас важи ово да нас је видео Бог, јер само они које је видео могу да се одазову Његовом позиву и да приступе Светој Цркви по својој слободи и љубави, да приме Свето крштење у име Оца, Сина и Светога Духа и да приме благодат Духа Светога, да се духовне роде. Да заиста постанемо ученици и следбеници Христови- рекао је Владика Исихије, додавши да Светим причешћем постајемо Христови сателесници и синови Божји.

У празничној проповеди Владика Исихије упутио је верни народ у житије Преподобног Петра Коришког, кога данас наша Црква слави, а који је био један од угодника Божјих, који су се удостојили да се називају преподобнима, зато што су се Господу уподобили више него други.

Молећи заступништво свих светих, посебно Светих апостола, молећи Пресвету Богородицу са свима светима, ми се окупљамо на Светој Литургији и прослављамо Бога. Причешћујемо се и сами се уподобљујемо Господу, свако по својој мери, и сами постајемо свети- истакао је Владика Исихије, поткрепивши своју беседу речима Светог апостола Павла, који све сабране на Литургијама назива светима.

Радост данашњег литургијског сабрања умножена је рукоположењем у свештени чин ђакона Радована Радивојевића, вероучитеља у Основној школи „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу. Архипастирску грамату, којом се обнародује ова одлука, је прочитао ђакон Момчило Димитријевић. Владика Исихије је честитао оцу Радовану Радивојевићу и благословио верни народ.

У име Црквене општине Бранковина, старешина Храма Светих архангела протојереј- ставрофор Душан Патијаревић је заблагодарио Владики Исихију на првој канонској посети овом, за српски народ и државу, веома важном месту и упознао га са богатом историјом цркве, коју је својим завичајцима на дар оставио Прота Матеја Ненадовић, један од изданака славне лозе свестраних прегалаца за отаџбину.


Извор: Епархија ваљевска