Type Here to Get Search Results !

Звона широм Аустрије звоне против глади 28. јула

Каритас: 828 милиона људи, односно сваки десети, пати од глади широм света. - Климатска криза и еколошке катастрофе главни су покретачи све веће глади широм света.


У знак против глобалне глади црквена звона ће звонити пет минута 28. јула у 15 часова у католичким парохијама широм Аустрије. Ово је одлучила Бискупска конференција на свом скупштинском заседању у јуну. Ова акција на иницијативу Каритаса има за циљ да – у часу Исусове смрти на крсту – скрене пажњу на чињеницу да људи и даље свакодневно умиру од глади или последица глади. Истовремено, звоњава звона има за циљ да позове на акцију против глади. "Климатска криза са својим разорним последицама један је од главних разлога глобалне глади. И у Аустрији тренутно патимо од врућине и разорних олуја, али за људе на глобалном југу последице климатске кризе су још драматичније - наиме, угрожавају њихову егзистенцију", нагласио је председник Каритаса Михаел Ландау у емисији у недељу.

Први пут после дуго времена, број гладних широм света поново је порастао: 828 милиона људи пати од глади или је хронично потхрањено. Глобална глад у најсиромашнијим регионима света драматично се повећала - на пример, због пандемије короне и оружаних сукоба као што је рат у Украјини. Главни разлог је, међутим, глобално загревање, које климатску катастрофу претвара у глад, наводи Каритас.

Звоњење са 3.000 црквених звона широм Аустрије има за циљ да скрене пажњу на ову неправду и борбу против глобалне глади. "Доста нам је беде и глади у свету! Наш апел је данас важнији него икада: не смемо заборавити милионе људи који су све више погођени глађу широм света. Морамо се борити за заједничку будућност без глади - и морамо се борити сада", рекао је председник Каритаса.


Глад у Африци је све већа


У многим афричким земљама већ месецима постоји апсолутно ванредно стање. „За време моје последње посете северној Кенији видео сам изузетно суво тле, које годинама једва да може да добије кишу“, каже генерални секретар за спољну помоћ Каритаса Андреас Кнап. "То је земља на којој ништа не може да расте и где ниједна врста стоке не може наћи шта да једе. Суша је уништила средства за живот толиког броја људи."

„Иако богате индустријализоване земље изазивају највећи удео у емисији гасова стаклене баште и тиме покрећу климатску кризу, управо најсиромашније земље највише пате од последица“, кажу Ландау и Кнап. Ово је једини начин да се дугорочно сузбије глобална глад“, апеловали су Ландау и Кнапп.


Учествујте у звоњави


Звоњава звона има за циљ не само да подсети људе да људи свакодневно умиру од глади, већ и да створи здрав осећај одговорности за ову неправду и да позове на посвећеност у борби против глади и климатских криза. „Ситуација је драматична, али није безнадежна“, нагласио је Ландау. „Време је да не само разговарамо о глади и климатској кризи, већ и да предузмемо мере против њих.“

Каритас се стога радује свакој подршци приликом звоњења, „без обзира да ли је у питању звоно на бициклу или на крави”. Моле се и парохије и појединци да се упознају са кампањом путем друштвених мрежа и да поставе кратак видео или фотографију под хаштагом #GlockenGegenHunger.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at