Type Here to Get Search Results !

Оскврнављен молитвени дом парохије Украјинске православне цркве у селу Повча Ровенске области


У селу Повча, округ Дубно, Ровенска област Украјине, оскврнављен је молитвени дом у којем се верска заједница Свете Тројице Украјинске православне цркве окупља на богослужењу након што су присталице „Православне цркве Украјине“ заузеле њен храм. „Инцидент се догодио у ноћи 26. јула 2023. године, наводи сајт Православна жизн, позивајући се на епархијску прес-службу.


„Нападачи су поломили прозоре на дому, извадили свеће, разбацали их по порти, исповртали све у просторији, полили престо непознатом течношћу, украли вино“, навела је епархија. Свештеничке одежде су оскврњене прљавштином.

Храм Свете Тројице Украјинске православне цркве у селу Повча заузеле су присталице расколника 2019. године. Од тог времена верници се моле у ​​црквеном дому, који батинаши такође желе да заузму. У јануару 2023. године заједница је започела изградњу новог храма -  један парохијанин је за то поклонио плац.

Након што се сазнало за вандалски чин, позвана је полиција. Службеници реда су извршили преглед: узели су отиске прстију и прљаве ноге остављене по целој кући. Постоји истрага. Парохијани су заједно са старешином парохије, свештеником Андрејем Ступницким, почели да чисте двориште, прекривајући оштећене прозоре лимом и шперплочом.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru