Type Here to Get Search Results !

Минск: Болничка капела освећена у част лекара Царских мученика Светог Евгенија Боткина


Само неколико дана уочи његовог празника, у Минску је освећена нова капела светог Евгенија Боткина, лекара који је заједно са руском  Царском породицом пострадао 1918. године.


Капела у Минском научно-практичном центру за хирургију, трансплантологију и хемтаологију сада је друга црква светог Евгенија у Минску. Освештао ју је Његово Високопреосвештенство митрополит мински и све Белорусије Венијамин у петак, 14. јула 2023, саопштава Белоруска православна црква.

Прва црква Светог Евгенија у Минску освећена је у јулу 2019. године.

Центар има око 2.000 запослених и истовремено може да лечи око 1.000 пацијената.

Чину освећења је присуствовало медицинско особље и пацијенти и градски службеници, којима се митрополит Венијамин  обратио речју поуке после чина освећења.

Директору центра др Олегу Румо уручена је Патријаршијска медаља захвалности за труд, као и копија иконе Пресвете Богородице Царице свих. Свим присутнима су на крају службе подељене иконе светог Евгенија.

* * *

Свети Евгеније је канонизован за праведника Евгенија Страстотерпца од стране Архијерејског сабора Руске православне цркве на заседању 2-3. фебруара 2016. године. Његово прослављање одређено је 7. фебруара, на дан празника Сабора Новомученика и Исповедника Руске цркве, у екатеринбуршкој цркви на Крви, подигнутој на месту Ипатијевског дома, где је свети Евгеније пострадао заједно са Царском породицом.

Свети Евгеније је такође канонизован од стране Руске православне заграничне цркве заједно са Царским мученицима 1981. године. Московска патријаршија је 2000. године канонизовала Царску породицу, иако свети Евгеније у то време није био канонизован.

Први храм у част светог Евгенија освећен је у Москви 2016. године. Сајт OrthoChristian је известио и о црквама светог Евгенија у Санкт Петербургу и у Екатеринбуршкој епархији. У његову част у Нижњем Новгороду је у априлу 2020. године освећен медицински центар.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com