Type Here to Get Search Results !

Украјинска православна црква прославила Светог Владимира и Крштење Руса


Архијереји, свештенство, монаштво и мирјани испунили су синоћ и јутрос  свету Успенску Кијевопечерску лавру на прославу Светог равноапостолног Владимира Великог.


Свети Владимир је поштован као Крститељ Русије, чија је одлука о обраћењу дала народу Русије дубоки православни идентитет.

Празник је почео свеноћним бденијем одслуженим на тргу код Крстовданског храма Кијевопечерске лавре. Служили су Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије и архијереји и свештенстви, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Свеноћно бденије у Светоагапитском храму одслужило је и свештенство Лавре.

Погледајте бденије које служи Његово Блаженство: 

И јутрос је митрополит Онуфрије са осталим архијерејима и свештенством служио је торжествену Литургију на тргу у 8.30 часова. На богослужењу се молило више хиљада верника.  

Раније литургије служене су и у другим црквама Лавре у 6:30 и 7:45 ч, иако полиција није дозвољавала вернима да уђу у манастир до 8:00 ч. Одслужена је и друга Литургија у 9.00 часова.

Погледајте Божанствену Литургију коју служи Његово Блаженство:

И појање величанија  Светом Владимиру:

Узнесене су усрдне молитве за мир у Украјини и за ослобађање Његовог Високопреосвештенства митрополита вишгородског Павла, игумана Кијевопечерске лавре, који се неправедно налази у притвору у Кијеву.

После Свете Литургије архијереји, свештенство и верни народ упутили су се у Далеке манастирске пећине, где је служен молебен Светом Владимиру и верни народ пошкропљен светом водицом. Потом су сви позвани на свечану трпезу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com