Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Нека се не збуњује срце ваше (Јн. 14, l)


Јеромонах Григорије светогорац: Нека се не збуњује срце ваше (Јн. 14, l)


Божанствена Литургија је присуство васкрслога Христа. Ми верни се сабирамо у храму око животворнога Гроба, то јест светог Жртвеника и жудимо да Га видимо, да Га чујемо, да Му приђемо и да будемо, као и Његови ученици, Његови сатрпезници.

Ми, нажалост, нисмо мироносице које хитају на гроб Господњи, срдаца која букте богожудњом. Не доводи нас, дакле, она смелост, она жудна љубав, у храм Божији, него страх од опасности које нам одасвуд прете. Веома често смо налик на скуп преплашених и забринутих ђака чија нада у Царство Небеско бледо трепери и само што се не угаси. Сабрање верних чија су срца затворила врата надразумној љубави какву гаје мироносне душе. Мироносице, било којој епохи припадале, затварају очи пред опасностима, а маловерни затварају срца Нади.

Таквом сабрању јавља се Христос. Као женик излази из Гроба и улази међу нас. Улази у наша затворена срца. Његов долазак развејава наше страхове. Његова љубав нам пружа Његов мир: Нека се не збуњује срце ваше, …мир свој дајем вам (Јн. 14. l и 27).


Јеромонах Григорије светогорац

Рубрика