Type Here to Get Search Results !

Споменка Ликић (1937-2023)


Владика Григорије поводом упокојења Споменке Ликић


Смрт сваког човјека је мали потрес за овај свијет. Смрт великог човјека је земљотрес који се осјети надалеко. Смрт нама драгог и блиског бића је тектонско помјерање у нама. Са њима одлази и дио нас, а празнина која иза тог одласка остаје нестаће тек када се испуни Пуноћа времена.

Док се то не деси, тјеши ме спознаја да нашу Споменку никако није могуће заборавити, али и то да нас није напустила засвагда, већ је само овај свијет заслужено замијенила бољим и љепшим мјестом, оним уз пријесто Господа нашег, коме се усрдно молим да Споменкину анђеоску душу пригрли љубављу немјерљивом и вјечном а њеној породици пружи утјеху и мир.


У Берлину, 24. 8. 2023.

Ваш у Христу брат и пријатељ,

Епископ Григорије

* * *

Дана, 23. августа 2023. године, представила се у Господу, професорица Споменка Ликић. Дугогодишњи професор, диригент и истакнути културни радник Требиња. Жена која је обиљежила једну епоху у културном животу Херцеговине, остављајући неизбрисив печат. Својом ведрином духа, харизмом, неоспорним талентом, првенствено за музику, али и за умјетност уопште, неуморно проналазећи стваралачку инспирацију, својим дјеловањем несебично надахњује многе генерације.

У најтежим временима, почетком деведесетих година прошлог вијека, прихватила је да води и обнови црквени Хор при Саборном Храму Светог Преображења Господњег у Требињу, некадашње црквено пјевачко друштво Соко, које након смрти професора Владимира Бердовића постаје све мање активно, а напослијетку потпуно престаје са радом. На позив покојног проте Арсенија Ћоровића, професорица Споменка Ликић одважно и храбро стаје на чело црквеног пјевачког друштва. Окупљајући све већи број младих људи оживљава литургијски живот епархије Захумско херцеговачке и приморске.

Под диригентским руковођењем професорице Споменке Ликић, Хор ће још једном у својој богатој историји промјенити име и понијети име свог светитеља заштитника Светог Василија Тврдошког и Острошког, крсне славе Хора од оснивања давне 1892. године.

Њено име остаће заувијек уписано у историјску и културну баштину Требиња. Недостајаће нам наша Споменка, њена посебност, енергија, умјетнички израз и љубав према људима и музици.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска