Type Here to Get Search Results !

Манастир у Пенсилванији, који је основала румунска кнегиња, пославио 55. годишњицу


Православни манастир Преображења Господњег (Румунска епископија Православне Цркве у Америци) у Елвуд Ситију, Пенсилванија, благословен је двоструком прославом током викенда.

Поред храмовне славе Преображења Господњег(по новом кал.), манастир је прославио и 55 година од освећења. Манастир је освећен 28. септембра 1968. године, годину дана након што га је основала мати Александра (раније румунска кнегиња Илеана).

Према једном новинском чланку из тог времена, манастир су заједно освештали румунски, руски, грчки и митрополијски (касније ПЦА) епископи, и тиме испунили сан мати Александре да то буде истински свеправославни манастир.

Ове године годишње поклоничко поклоњење предводио је Његово Блаженство митрополит вашингтонски и све Америке и Канаде Тихон.

Празник је отпочео свеноћним бденијем у суботу увече, које је одслужио већи број гостујућег свештенства, у присуству митрополита Тихона.

Служба се може пратити на јутјуб страници манастира:​

Приликом помазивања уљем, о празнику Преображења и историји манастира говорила је садашња дугогодишња игуманија мати Христофора.

Мати Александра је основала наш манастир и желела је да се сви осећате добродошли; желела је да се све сестре овде осећају добродошле, да буде свеправославни манастир, а овај храмовни празник је изабрала за манастир, јер је желела да манастир буде као светлост на гори. Светлост на гори да би људи видели нешто више од хране, пића, новина...

Ми смо од крви и меса, па морамо да једемо и пијемо, али исто тако знамо да ово није једини живот који нам је дат... Три апостола, Петар, Јаков и Јован, пењу се на гору. Ово је наша свакодневна, аскетска борба — да задржиш језик за зубима када желиш да кажеш нешто лоше. Морате се попети до светости... Овде се све дешава; ово је Преображење. А на гори је била таква светлост да апостоли  нису могли ни да Га погледају, па су попадали на земљу... Петар, Јаков и Јован нису могли да поднесу, нису могли да поднесу ту радосну вест коју им Исус јавља... и колико Он има за нас... Не можемо остати овде заувек - не још. Силазимо с горе, јер се враћамо да ову светлост коју добијете вечерас у манастиру однесемо нашој породици, вратимо је нашим пословима…

У наставку је говорио митрополит Тихон о слави преображеног Господа.

Следећег јутра, Божанствену Литургију су одслужили митрополит Тихон и архиепископ Питсбурга и Западне Пенсилваније Мелхиседек на отвореном летњем олтару манастира.

Верници су имали  благослов да се поклоне честици моштију светог Германа Аљаског које су биле овде о празнику.

После прочитаног јеванђељског зачала Његово Блаженство је произнео проповед о практичном богословљу Преображења.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com