Type Here to Get Search Results !

Црква у Латвији први пут за 80 година имала архијерејску хиротонију у Риги

У недељу 13. августа 2023. је први пут после 80 година хиротонисан епископ у Риги.


Синод Летонске православне цркве је на седници 24. јула 2023. „разматрао давно насталу потребу да има епископа, Летонца по националности, за духовно страње о летонској православној пастви“, саопштава Летонска црква.

Прес служба наставља:

Узимајући у обзир историјске перипетије и сложеност постојања Светог Православља у Летонији, у складу са дугогодишњим жељама летонског православног становништва и потребом да се задовоље њихове духовне потребе, разумевајући данашње историјске реалности, у циљу јачања, очувања и консолидовати Свето Православље у Летонији и очувања архијерејскох прејемства Свете Мајке Цркве, на основу [измена и допуна] Закона о Летонској православној цркви из 2019. који је Сејм Републике Летоније усвојио 13. новембра 2008. године, према којем Епископ ЛПЦ може бити само држављанин Летонске Републике, који је у Летонији живео најмање 10 година, одлучио је Синод једногласном одлуком: архимандрит Јован (Липшанс), клирик Благовештенске цркве у Риги , биће Епископ валмијерски, викар Митрополита Риге и све Летоније.

У недељу, 13. августа, Његово Високопреосвештенство митрополит Риге Александар, Његово Високопреосвештенство архиепископ даугавпилски Александар и Његово Преосвештенство епископ јелгавски Јован хиротонисали  су архимандрита Јована (Липшанса) у епископски чин. Био је први епископ посвећен у Риги откако је епископ Јован (Гарклавс) хиротонисан 1943. године.

Уручујући новохиртонисаном епископу Јовану архијерејск жезач, митрополит Александар је саветовао:

„Сваки епископ треба да буде верни чувар светог Апостолског Предања. А ти, љубљени брате, чувај нетакнуте свете догмате православне вере, предања и обичаје наше Свете Православне Цркве, која своју службу врши у нашој родној Летонској земљи. Наша предања и обичаји су вековима освећени и помажу многим нараштајима да живе хришћански.

Данас вам је уручујем свети жезал — симбол епископске власти, који вам даје право да чувате поверено вам стадо, да га назидавате и благодатно храните. Али епископска власт је, пре свега, велика одговорност за очување јединства Цркве, за очување црквеног стада у миру и једнодушности, за његово умножавање и духовни раст. Духовна власт епископа је велика, али је повезана са унутрашњим смирењем, спојена је са духовним и телесним подвизима, у архијерејском служењу се спајају чврстоћа и кротост, а архипастирска служба и сваки његов чин увек се растварају љубављу за Бога, за Цркву и за ближње.

Са миром у души, са срцем испуњеним ревношћу за славу Божију и добро Свете Цркве Христове, са љубављу према народу Божјем, сада прими овај жезал, знак свог архипастирског достојанства, и призови Апостолски благослов на благочестиве хришћане који су се са нама усрдно молили за Вас, за Ваше испуњење благодаћу Светога Духа и успех предстојеће Ваше службе.

* * *

Епсикоп Јован (Липшанс) је рођен 1957. године у Латгали, Летонија. Током средње школе постао је активан православни парохијанин, чтец у оплтару и појац.

За ђакона је рукоположен 1985. године, а за свештеника 1986. године, а служио је на парохијама и у Риги и у Крапу. Упоредо је похађао дописне студије Московске духовне академије, где је дипломирао 1991. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com