Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Зашто су црквени празници актуелни?


По правилу, нисмо увек у стању да ценимо пун значај црквених празника, њихову духовну корист, лепоту и богатство.


У њима има много различитих необјашњивих значења и несазнативих дубина. У празничним данима верници, окупљени у храму, сећају се јеванђељских догађаја који су постали темељ наше вере и основ спасења. Сваки поступак и реч Светог Јеванђеља је поучна и спасоносна. Овде нема ситница и спонтаности, случаjа.

У учењу Православне Цркве Преображење Господње је нераскидиво повезано са славним Васкрсењем Христовим, чија је слава управо Преображење. Тако, сећајући се Преображења Господњег на гори Тавору, урањамо у историју, која је постала главни корак ка нашем спасењу – Христос се преобразио пред апостолима, откривајући Своју Божанску природу. И овим тајним деловањем Он ослобађа људску природу. Оно раније невидљиво постаје могуће. Од сада се земаљско може преобразити у духовно, а старо и оронуло у ново и небеско. Врата у нови свет су отворена!

Преображење Господње открива нам овај нови свет у божанској слави. „Тада ће се праведници засјати као сунце“ (Мт, 13-43), то јест, потпуно прожети Божанском светлошћу, видеће Христа, божанствено и неизрециво објављеног", каже св. Григорије Палама.

Из јеванђељских стихова знамо да се Христос јавио у слави Очевој и да је светлост струjила из Његовог тела и одеће. Открива се права лепота и величина материјалног света, његове невероватне и до сада неописиве могућности – временске и вечне, земаљске и божанске.

Вечност почиње у храму Божјем када смо освећени Божанским Даровима. Вечно је део Царства Божјег. И сада све на земљи може постати део Вечности ако светлост Христова засија тамо и буде у нама.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика