Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Ми смо близу Бога и он увек састрадава са нама


У Недељу IX по Духовимa, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у најстаријем ваљевском Храму, посвећеном Покрову Пресвете Богородице, уз саслужење више ваљевских свештенослужитеља, појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“, а у молитвеном присуству великог броја верника. Тумачећи јеванђељску причу о још једном Христовом чуду, ходању по води Апостола Петра, Владика је поручио сабранима да је Црква наша лађа, те да увек имамо Христа уз нас, јер је Он пострадао ради нашег спасења.

     

Овонедељно јеванђеље се наслања на претходно, када је Господ са две рибе и пет хлебова нахранио пет хиљада људи, јер говори колико је важна јака и стамена вера, оличена у томе да Господ помаже онда када је најтеже. На почетку приче Господ се моли, али, како Владика Исихије каже, Он то чини, не зато што је то Њему потрено, већ зато што том молитвом ступа у заједницу са Богом. Не моли се у својој усамљености, него да би био у блиској вези са онима који плове морем и онима који иду кроз пустињу. Како прича даље тече, посебно је важан део који се односи на Христове ученике који плове морем, познатом по бурама. И баш једно снажно невреме задесило је Апостоле тада и Господ се јавља када је најтеже, ходајући по узбурканом мору. „У највећим животним бурама Он долази нама и помаже нам, по нашој жељи и по нашој молитви“, истакао је Епископ, напоменувши да Апостолима није било лако да поверују да је могуће ходати по води, иако су до тада видели бројна Учитељева чуда. Зато, ова прича има за поуку да сви ми пливамо по узбурканом мору, али је наша лађа Црква. „Ми смо у предности у односу на Апостоле, јер за разлику од њих, ми смо крштењем примили Духа Светога“, рекао је ваљевски архијереј, додајући да не будемо колебљиви, већ да знамо да имамо увек Христа уз нас, јер је Он пострадао ради нашег спасења. „Да се сабирамо увек у овој лађи која нас једина води спасењу, до обале вечног живота“, закључио је јеванђељско слово Владика Исихије. 

По отпусту, Владика је још једном поздравио сабране вернике и рекао да као што је Бог дао Петру да хода по води, тако и ми да се молимо Њему, „Ми смо близу Бога и он увек састрадава са нама, Он гледа у нас!“, нагласио је Преосвећени.


Извор: Епархија ваљевска