Type Here to Get Search Results !

Надбискуп у Пакистану позива на казне за насиље над хришћанима


Председавајући Пакистанске бискупске конференције: „Да је било примера кажњавања у прошлости, све се ово могло спречити“ – Бискупи позивају католичке заједнице у Пакистану на посебне молитве у недељу.


После нереда усмерених против хришћана у Пакистану, надбискуп Исламабад-Равалпиндија Јозеф Аршад позива на оштру казну. До сада није било правде после напада, рекао је у недељу за онлајн портал Vatican New председавајући Пакистанске бискупске конференције. „Да је било примера кажњавања изгредника у прошлости, све се ово могло спречити. Образовање је такође важно за промовисање поштовања других религија.“ Надбискуп Себастиан Шав из Лахореа, главног града провинције Пенџаб, такође је позвао све католичке заједнице у Пакистану да одрже посебан дан молитве у недељу: замолимо је Бога и „све људе добре воље, хришћане и муслимане, да стану уз наше стране, уједињени за један миран Пакистан без мржње“.

Средином ове недеље муслимани у Пакистану напали су хришћане након што су два припадника ове верске мањине у тој претежно муслиманској земљи наводно ослвернавили Куран. Стотине људи напустило је своје домове у провинцији Пенџаб након што су им домови уништени. Нападачи су запалили и цркве. Према писању медија, ухапшено је више од 100 осумњичених.

Као и други верски и грађански, хришћански и муслимански представници, Мировна комисија Бискупске конференције осудила је инциденте. Она је изразила „забринутост због овог озбиљног напада на хришћане“ и подсетила на „претходне лажне оптужбе за богохуљење“ које су изазвале сличне инциденте. „Инцидент у Џаранвали нас подсећа на хитну потребу промовисања хармоније, јединства и разумевања међу верским заједницама“, наводи се у саопштењу.

Око 600 демонстраната носећи крстове демонстрирали су у среду у Карачију. Они су позвали на ослобађање свих хришћана оптужених за богохуљење. Хришћански савет Белуџистана одржао је протестни скуп у Квети, најмногољуднијем граду у југозападној провинцији која се граничи са Ираном и Авганистаном под влашћу талибана.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at