Type Here to Get Search Results !

Литванија: Законодавци предлажу да се дозволи Влади да ликвидира верске групе ради „националне безбедности“

Група литванских посланика у Парламенту регистровала је нацрт амандмана који дозвољава Влади да угаси верске организације из „разлога националне безбедности“.


Тај потез долази као одговор на то да неке верске групе подржавају рат у Украјини, каже Томас Витаутас Раскевичијус, шеф парламентарног Одбора за људска права, преноси lrt.lt.

Литванска православна црква, која је под јурисдикцијом Московске патријаршије, оптужена је да је наводно подржавала рат, иако су архијереји и свештенство давали више пута јавне изјаве и формалне ставове о супротном.

Шачица свештеника које је Литванска црква суспендовала и на крају рашчинила, огласила се у медијима изјавом да су кажњени због својих антиратних ставова. Међутим, архијереји Литванске цркве, који су и сами гласни против рата, објаснили су да су ти људи осуђени за разне канонске прекршаје, као што су расколничке активности и покушаје да се Цариградска патријаршија уведе у Литванију, што су управо и учинили.

Цариградска патријаршија је прогласила невалидним и ништавним њихова рашчињења, иначе канонска, наводећи да су одлуке биле политички мотивисане, и да сада успоставља сопствену паралелну јурисдикцију у земљи, уз званичну подршку Владе.

У међувремену, друга посланица из радне групе која је регистровала нове амандмане, Риманте Шалашевичиуте, каже: „Није било никаквог конкретног помињања православних хришћана.“

„Није идентификовано као претња по безбедност Литваније која би долазила посебно од Православне цркве“, додала је она.

Према нацрту амандмана, Министарство правде имаће право да од верских организација тражи да се изјасне о себи ако Влада сматра да могу представљати претњу по националну безбедност. Министарство ће тада имати право да од судова тражи брисање организације из Регистра правних лица ако је призната као традиционална верска заједница, или  да је у супротном потпуно ликвидира.

Православна црква је међу девет признатих традиционалних религија Литваније.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com