Type Here to Get Search Results !

Литургијско сабрање у Великој Крсни


У недељу, 20. августа 2023. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог преподобномученика Дометија и Преподобног аву Ора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски . Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Великој Крсни.


Звучни запис беседе


На светој Литургији нашем Архијереју саслуживали су: јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, јереј Марко Стевановић, јереј Бојан Вићовац, протођакон Иван Гашић и ђакон Саша Костадиновић.

- Одељак из данашњег Јеванђеља, које смо сада чули, говори нам о милости и милосрђу Божијем, са једне стране, и о недостатку управо те милости и милосрђа код људи, са друге стране. Ово Јеванђеље које смо сада чули је о човеку којем је опроштен већи део дуга од стране једног човеку и да тај човек, којем је опроштено, уместо да буде милостив према другима, он је нашао једног свог друга који му је нешто мало дуговао и почео га је мучити, злостављати и бацати у тамницу док му није све исплатио. Дужник га је молио да га причека, те да ће му све вратити. Није имао милости, није имао љубави. Ето у томе видимо огромну разлику између Божанске љубави и наше људске или боље речено чулне љубави. Ми ћемо да волимо неког човека, а чак нећемо да испитујемо какав је тај човек. Са једне стране то је у реду, љубав је већа од свакога греха. Но требало би да проверимо ради савести, наше и других, да ли заиста тај човек је добар човек, навео је у омилији Епископ шумадијски. 


Извор: Епархија шумадијска