Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Епископ Фотије: Потребно је да се уздамо у Бога


Бројни грађани ходили су данас сложно у Литији за спас и напредак Бијељине од Цркве светог Георгија, гдје је вечерње богослужење служио Његово Преосвештенство епископ зворничко тузлански г. Фотије са бројним свештенством, до платоа испред Градске куће, гдје је ломљен славски колач.

Епископ  Фотије  истакао је да се православци уздају у Бога живога, као и у данас празнованог Светог Пантелејмона, који је био љекар по занимању и даром Божијим лијечио и неизљечиве болести.

​- Претрпео је због тога многе муке као и хришћанин прогоњен бивао, али тек кад се помолио Богу да мученички страда џелати су успели да га посеку и тако је страдао овај великомученик. И овај светитељ и сви други воде рачуна о нама. Црква непрестано упозорава да се измиримо и препознамо брата у брату, да се приближимо и да живимо љубављу Христовом, вјером у Њега и светитетеље наше. Док то не будемо учинили, ми нећемо моћи ићи даље напред. Непрестано ћемо се сукобљавати, јер имамо канцерогени политички систем који не доноси плод, а ти сукоби никада неће дати напредак и тога се Цркви захваљујући, треба решавати - казао је у својој бесједи владика Фотије.

Градоначелник Љубиша Петровић је овом приликом грађанима Бијељине пожелио добро здравље, просперитет и напредак на свим пољима и да Свети Пантелејмон сачува и обасја пут којим се сви заједно крећу.

- Ове године су наш град, али и цијелу земљу и регион захватиле бројне недаће и природне катастрофе, но живот иде даље, а живот је једна велика борба, борба у којој трпимо поразе и прослављамо побједе, борба из које некада излазимо као побједници, а некада као губитници. У тој борби једино је битно остати човјек и имати вјере, јер вјера нас је одржала и без те вјере не би се имали чему надати. Заштитник нашег града - Свети Пантелејмон је био љекар, а мени као љекару је припала част да наш град водим и да се заједно са вама борим за бољу будућност свих нас, за просперитет и напредак наше Бијељине, за заједничко стварање хуманијег и праведнијег друштва - рекао је градоначелник Петровић.

Кумови градске славе ове године су били ђаци генерације основних и средњих школа, као највећи понос, али и највећа узданица за свијетлу будућност овог града и човјечанства.

- Велика је част бити међу најбољим ученицима нашег града, а данас је то осјећање још jaче, јер ми је припала част да, у присуству својих суграђана,  учествујем у обреду резања славског колача. Као будући студент у Словенији, гајим наду да ћу се једног дана вратити у свој родни град и овдје градити каријеру - рекла је Јована Стевановић, најбољи ученик генерације Економске школе у Бијељини.

На првој „Пантелинској трпези“ грађани су послије ломљења славског колача могли уживати у разним посним ђаконијама које су припремиле вриједне руке семберских домаћица. На платоу је било изложено славско послужење дванаест тимова који су се у кулинарству надметали у три категорије. У категорији најљепшег изгледа трпезе треће мјесто освојила је екипа „Богојављенска ноћ“, друго мјесто екипа „Бели анђео“ и прво мјесто екипа Кетеринг „Рерница“. У категорији најукусније припремљене хране треће мјесто освојила је екипа „Свјетлост“ из Угљевика, друго мјесто „КСС Мироносице“ и прво мјесто Сњежана Кутлача. У категорији најобилније трпезе треће мјесто освојила је Слободанка Савић, друго мјесто освојила је екипа КСС „Вера, нада љубав и мајка им Софија“ при Петропавловској цркви, док је прво мјесто освојило Коло српских сестара при Саборној цркви рођења Пресвете Богородице у Бијељини.


Извор: Епархија зворничко-тузланска