Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу митрополит јапански Данило


Његово Високопреосвештенство митрополит токијски и свег Јапана Данило упокојио се данас у Господу у 84. години живота.


Служио је Господу као свештено лице 54 године, од чега 23 као предстојатељ Јапанске аутономне православне цркве (Московске патријаршије).

Митрополит је у септембру 2020. године началствовао обележавањем неколико значајних јубилеја за Јапанску цркву: 150 година од оснивања, 50 година од стицања аутономије и 50 година од канонизације светог Николаја Јапанског.

Вјечнаја памјат митрополиту Данилу!

* * *

Митрополит Данило је рођен 5. септембра 1938. године у Тојохашију, префектура Аичи, у Јапану. Године 1965. завршио је Токијску богословску академију, а 1968.  г. магистрирао је из  богословља на Богословској академији Светог Владимира у Њујорку.

За ђакона је рукоположен новембра 1969, а за свештеника јануара 1972. Постављен је за старешину цркве светог Матеја у Тојохашију.

20. августа 1999. г. замонашен је са именом Данило, у част светог Данила Московског, у Светотројичној цркви Сергијеве лавре. 6. септембра је уздигнут у чин игумена, а 6. октобра изабран је за епископа Кјота.

У  епископски чин је хиротонисан 14. новембра 1999. године у Богојављенској саборној цркви у Москви. Хиротонисао га је патријарх московски и све  Русије Алексеј II.

За митрополита Токија исвег Јапана изабран је 14. маја 2000. године.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru