Type Here to Get Search Results !

Слава обитељи у Горњем Жапском

Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио празнично бденије, уз саслуживање свештенства и монаштва Епархије врањске и других Епархија наше помесне Цркве.


На бденију су појале монахиње Светостефанске обитељи и појци пријатељи манастира.

Сутрадан, дана 15. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, служио је Свету архијерејску Литургију у овом манастиру. Епископу су саслуживали архимандрит Методије Марковић, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског, јеромонах Пајсије, сабрат манастира Суково (Епархија нишка), проројереј-ставрофор Александар Јовановић, протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић, протојереј-ставрофор Љубиша Гачић, протојереј Данча Стојменовић, протојереј Далибор Величковић, јереј Немања Милић, јереј Александар Митровић, ђакон Миодраг Наумовић и ђакон Мицко Мицковић.

На Литургији су појале монахиње светостефанске обитељи и појци пријатељи манастира.

Свештеном сабрању, поред обиља христољубивог народа, свештенства, монаштва, присуствовали су и заменица Градоначелника града Врања госпођа Зорица Јовић са сарадницима и председник Скупштине града Врања господин Дејан Тричковић са сарадницима.

Након прочитаног одељка из Јеванђеља, поучном беседом обратио се јереј Александар Митровић.

На крају Литургије, организована је свечана Литија око храма, а по завршетку Литије, Епископ Пахомије извршио је чин благосиљања кољива и славских колача, које су за ову прилику припремиле сестре Светостефанске обитељи, са настојатељицом игуманијом Јефремијом, као и кумови овогодишње славе.

Празничну беседу сабраним верницима, свештенству и монаштву, на крају Литургије, произнео је Епископ Пахомије, укрепљујуће говорећи о животу и страдању Светог Стефана, о правилном подржавању Светим мученицима и како се треба угледати на њих.

Сестринство манастира на челу са игуманијом Јефремијом, као и овогодишњи кумови, за све присутне приредили су трпезу љубави.


Извор: Епархија врањска