Type Here to Get Search Results !

Пресвлака Преподобне Параскеве уручена бугарској цркви у којој су некад 150+ година почивале њене мошти

Православни верници Великог Трнова у Бугарској добили су у недељу 10.септембра 2023. велики поклон.


155 година (1238-1393) мошти свете Параскеве, једне од најомиљенијих светитељки на Балкану, почивале су у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у овом бугарском граду. Међутим, оне су остале у катедрали у Јашију у Румунији од 1641. године, чинећи небројена чуда.

Али сада је Велико Трново добило из Румуније „део” одеће свете Параскеве. Пет пута годишње мењају се пресвлаке које красе њене мошти, а старе пресвлаке се поклањају цркви која их је затражила. Дугачак је списак цркава које су поднеле молбу, а овога пута на ред је дошла Саборна црква у Великом Трнову.

Митрополит великотрновски Григорије дочекао је румунску делегацију уз националне почасти, преноси новинска агенција Базилика.

„Прошло је много времена откако смо подигли цркву посвећену  преподобној Параскеви, а сада смо, благословом Његовог Блаженства патријарха Данила, добили на поклон одежду светитељке која ће трајно остати у нашем Саборном храму. рекао је Мет. Григорие.

„Захваљујемо Његовом Блаженство на овом непроцењивом дару и захвални смо Румунској православној цркви што чува свете мошти и што нас је са радошћу дочекала када дођемо на поклоњење“, додао је он.

Свечаност уручења чесне хаљине почела је разменом застава два народа, а настављена са Тебе Бога хвалим.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com