Type Here to Get Search Results !

Изложба – 150 година од освећења Саборне цркве у Мостару


Поводом обиљежавања великог јубилеја, у дому Владичанског двора у Мостару вечерас је отворена изложба ”150 година од освећења Саборног храма у Мостару”. 


Приликом отварања изложбе посјетиоцима су се обратили аутори протојереј Марко Гојачић и јеромонах Теофил, настојатељ Манастира Дужи. Током отворења изложбе наступио је мостарски црквени хор са пјесмом ”Гора висока” Владике Николаја.

Говорећи о поводу за припремање изложбе, првобитној замисли и плановима за будуће поставке, отац Марко је појаснио да је садржај подијељен у три дијела: први, којим је представљен период од 1873. до 1941. године; други, од 1941. до 1992. године; и трећи, од 1992. до 2022. године. Похваљујући труд свих који су уложили нарочите напоре у изградњу, као и обнову храма, отац Марко је изразио наду да ће храм што скорије засијати пуним сјајем.

Поздрављајући присутне и појашњавајући сам ток настанка изложбе, отац Теофил је подсјетио на ријечи блаженопочившег Владике Атанасија о обновљењу као кључном појму хришћанства, истичући наду да ће изложба подстаћи на обновљење унутарњег човјека као неопходан предуслов општег обновљења и обновљења храма.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска