Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Војска Црне Горе учинила велико дјело; нова нада за будући живот манастира Костриковача


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије посјетио је данас манастир Костриковача у селу Мртво Дубоко, у Ровцима код Колашина, који је метох је манастира Мораче.


Високопреосвећени Митрополит се том приликом срео са припадницима Војске Црне Горе на челу са генералом Зораном Лазаревићем, којима је заблагодарио због помоћи на пробијању пута до манастира, гдје су се скоро четири мјесеца борили са природом. Владика је нагласио да је ово велики догађај пошто није лако пробијати путеве кроз Ровца, али, како је казао, овај манастир то заслужује јер има велику историју и подсјетио да је ова светиња по предању старија и од манастира Мораче, који је подигнут 1252. године.

“Због тога је данас и метох манастира Мораче, са њоме је трајно повезан, а  на такав начин се везују Ровчани и Морачани, и не само на такав начин, него и на много друге начине јер је њихова историја и борба за слободу и очување вјере и отаџбине увијек била заједничка. И ово је неки диван знак, посебно кад смо добили овако добар пут до ове старе светиње, кроз ово лијепо село”, бесједио је Владика.

Истичући да је село Мртво Дубоко дуго времена било забачено и запостављено, нагласио је да га овај пут чини доступним, као и да љепоти села доприноси и ова древна светиња која има тако богату историју:

“Говорило се да би неки град заиста постао градом, треба да има саборни храм, а ово мјесто има ову стару светињу за коју су везана многа предања, легенде и памћења, према томе ово село је почаствовано од Бога одавнина. Привукла нас је ова светиња овдје благословом блаженопочившега Митрополита Амфилохија који је на њу обратио велику пажњу и о њој много причао. Учинио је све да она оживи, а наша је дужност да наставимо оно што је он започео, да она заблиста, ако Бог да, у свом првобитном сјају и да овдје окупља народ, да му даје духовну силу, да га окупља у заједници, у вјери и нади и љубави.”

Изградња пута отворила је нове могућности и за ову светињу и народ који се сабира у њој.

“Војска Црне Горе је учинила велико дјело и зато заслужују да им заблагодаримо, заслужују нашу трајну благодарност јер откад имамо овај пут са новом надом гледамо на будући живот манастира Костриковача. Видимо господин Илија, предсједник Одбора за обнову ове светиње, заједно са оцем Михаилом, а са благословом наше старине игумана Рафаила, пуни су одушевљења и већ показују шта желе убудуће да овдје ураде… А уз Божију помоћ испунићемо све, народ кад крене да обнавља светињу, он се и сам духовно обнавља, обједињује, обнавља своје памћење, обнавља своју духовност и са новим видом гледа на своју будућност, са новом надом и са новом снагом иде напријед”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

У знак благодарности за показани труд, Митрополит Јоаникије је господину генералу Лазаревићу уручио икону Светог великомученика Георгија, а осталима пригодне поклоне.

“Желио бих да се захвалим господину генералу и његовим официрима, војницима. Свима хвала, да вам Бог да здравље, снаге и нових успјеха као што је овај и још бољих и већих”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска