Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Мржња нас изједначава са прогонитељима


У последње време посебно се много говори о новомученицима, о њиховом подвигу, вери, истрајности. И то не чуди, јер где другде сада, у најтежим условима, да црпимо примере праведног житија ако не из судбина наших најближих предака, који су поднели невоље неупоредиво веће од нас?


Документи који сведоче о новомученицима заиста су непроцењиви, јер нам помажу да изаберемо прави пут у ово страшно време.

Колико примера налазимо да следимо и у исто време примера како се не треба понашати. Тако се у овим документима често јасно види да су они који су у свом исповедништву ишли до краја, непоколебљиво подносили сва искушења, а они који су били спремни на компромис са својом савешћу, чак и зарад добрих намера, свакако су умрли и, што је најгоре од свега, умрли су не само за привремени земаљски живот, већ и за Царство небеско.

Овај договор са савешћу није помогао никоме од оних који су пристали да „раде за органе“. Напротив, што се више попуштало под притиском прогонитеља, то су и сам притисак и нови захтеви од стране прогонитеља постајали све већи и већи.

Житија новомученика садрже и примере свете љубави и праштања. А ово је понекад много тежи пут од бескомпромисног стајања у Истини. И ту се не смемо заваравати: ниједна огорчена душа склона мржњи не може постићи истинско исповедништво, јер ће сигурно пасти. О томе је у своје време говорио свети Јован Златоуст: «Мучеништво без љубави не само да не чини Христовим ученицима оне који пате, него им и не доноси неку корист».

Ово је веома важан тренутак за све нас. Уосталом, сада је тако лако огорчити се када се непријатељи Цркве ругају Њој и Њеноj деци са невиђеном дрскошћу. Међутим, морамо запамтити да нас мржња ставља у исти ниво са нашим прогонитељима, и стога морамо пажљиво избегавати све зле помисли.

«И опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим», кажемо неколико пута дневно у својим молитвама. И ако су ове речи искрене, онда ће Господ бити са нама и ојачати нас у свим искушењима.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика