Type Here to Get Search Results !

„Велика је радост када окушате ова горка искушења“—Архијереј УПЦ изјављује да га држава изводи на суд


Његово Високопреосвештенство митрополит банченски Лонгин из канонске Украјинске православне цркве, вољени владика и отац стотину сирочади, изјавио је у уторак да је истрага државе против њега завршена и да ће ствар сада ићи на суд.


Иако је званично признат као херој Украјине због својих залагања да помогне стотинама сирочади, држава га сада сматра непријатељем јер чврсто остаје у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – а иста лажна оптужба је подигнута против једног броја православних владика.

Он је у снимку објављеном на Јутјуб каналу манастира Вазнесења Христовог у Банченију, где архијереј служи као игуман, најавио да ће му се ускоро судити пред судом и пружио снажан хришћански пример како се треба понашати усред прогона.

„Велика је радост када окушате ова горка искушења... Ако одем у затвор, не марим, јер, што је најважније, страдам за своју веру“, рекао је митрополит Лонгин. Православна вера учи да ако страдање примимо са добрим духовним расположењем, оно нас сједињује са Христом, Који је за нас пострадао, и чисти нас од наших страсти.“

„Данас је за мене радостан дан!... Најважније је да страдамо за своју веру! За нашу Украјинску православну цркву“, поновио је архијереј. Он такође моли да се Господ смилује његовим прогонитељима.

„Моји преци су били чланови  ове Цркве, они су се спасавали у овој Цркви, ја сам крштен у овој Цркви и молим  се Богу да умрем у овој вери и у чистоти православне вере, наше канонске Цркве – Украјинске православне цркве на челу са Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем“, рекао је Његово Високопреосвештенство и позвао све вернике да, без обзира на све, остану верни Богу.

„Ми смо Украјинци, овде смо рођени, овде живимо! Хоћу да вам кажем да ми страдамо за нашу Цркву, за своју веру у Бога! Достојни смо страдања, иако смо грешни људи. Али Господ је благ; Он све види“, рекао је Митрополит, говорећи о спасоносној природи страдања.

Овај ауторитативни архијереј је такође дао пример праштања, рекавши да је загрлио истражитеља и његовог тужиоца, ништа им не замеривши. „Радите шта морате – волим вас и благосиљам да вас Господ Бог увек чува“, рекао им је архијереј.

Такође је замолио све вернике да се моле „да прође кроз сва ова искушења“, напомињући да је у последње време слабији због здравствених проблема. Наиме, Митрополит је у јулу претрпео тежак мождани удар усред државног прогона против њега.

Такође примећује да га крсташки рат државе против њега омета да се у потпуности стара о својој усвојеној деци како би требало. Деца су снимила видео у којем моле да држава одустане од прогона њиховог оца, али њихове молбе надлежни нису чули.

„Али ако је Господ метнуо на мене овај крст, онда ме Господ воли! И Господ вас воли! И морамо волети наше прогонитеље!“

„Приклањам главу пред Господом, молим Његову милост за сав украјински народ! Остајем веран својој Цркви — канонској УПЦ! Остајем веран свом срцу и души, Његовом Блаженству митрополиту Онуфрију! И остајем веран својој отаџбини, својој Украјини“, узвикнуо је прогоњени владика.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com