Type Here to Get Search Results !

Мноштво верника на патријарашкој Литургији у Хелсинкију


Цариградски патријарх Вартоломеј началствовао је у недељу, 10. септембра 2023. године, светом Литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Хелсинкију, у Финској, коју посећује у оквиру прославе обележавања 100 година од давања аутономије Православне цркве у тој земљи. Саслуживали су архиепископ хелсиншки и све Финске Лав, митрополити куопијски и карелијски Арсеније, кидонски Атинагора, оулуски Илија, шпански и португалски Висарион и перистерски Григорије.


Богослужењу су присуствовали архијереји, свештенство, архијереји Велике цркве Исуса Христа, амбасадори Грчке и Кипра и стотине верника унутар и ван православне катедрале у Хелсинкију.

Васељенски Патријарх је у својој беседи честитао помесној Цркви стогодишњицу аутономије.

После отпуста говорио је архиепископ фински Лав, а потом је Васељенски патријарх доделио чин протопрезвитера васељенског престола протопрезвитеру Маркуу Салминену и доделио још нека одликовања.

У поподневним часовима истог дана Васељенски патријарх је у пратњи архиепископа Лава посетио поправни завод Сомаинен у Хелсинкију, где су га, у православној капели унутра у згради, дочекали представници Управе и два свештена лица, један православан и један лутеран, који тамо служе за пастирске потребе затвореника. Патријарх им је захвалио на информацијама и честитао свештенству на духовној подршци и општој бризи за затворенике.

Увече је Патријарх присуствовао пријему који је у његову част приредила амбасадорка Грчке Наталија Карагеоргос у резиденцији Амбасаде, у присуству дипломата, чланова Грчке заједнице и многих других гостију.

У суботу, 9. септембра поподне, Цариградски патријарх је началствовао доксологијом у Саборном храму поводом стогодишњице аутономије Финске Цркве, да би се најзад се обратио свештенству и народу ове помесне Цркве.

Свјатјејши патријарх је ујутру истог дана посетио камп православне омладине у Кауниснијемију, где је одслужен молебан за успостављање мира у ратом захваћеној Украјини, јер камп угошћује и децу из те земље. Претходно је Патријарх посетио парохију светог Нектарија, где је благословио сабрани верни народ.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com