Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх у Архиепископији Финској


У понедељак поподне, 11. септембра 2023. године,  патријарх Вартоломеј посетио је главну канцеларију Архиепископије Финске, где га је срдачно примио архиепископ хелсиншки и све Финске Лав, у присуству епископа куопијског и карелијског Арсенија и Оулија Илије, и епископа хаминског Сергија, као исекретара Архијерејског синода протопрезвитера Михаила Сундквиста и свештеника Архијерејског намесништва.


Пошто је  Патријарх посетио архиепископску капелу светих Јакова и Катарине, началствовао је свечаном седницом Архијерејског синода Цркве Финске, којој су присуствовали и архијерејиу пратњи Васељенског Патријарха, митрополит кидонски Атинагора, митрополит шпанско-португалски  Висариона и Григорије Перистерски.

Васељенски патријарх је одговорио на срдачно обраћање архиепископа Лава, који се осврнуо на историју Православне цркве Финске и њен данашњи допринос савременом друштву ове земље, истичући нераскидиве везе Финске цркве са својом Мајком Константинопољском, од које је пре сто година добила статус аутономије.

Васељенски патријарх је ујутру истог дана био на доручку са великодостојницима и представницима верских заједница Финске, којима је одржао опширан говор о иницијативама Мајке Цркве за унапређење међухришћанског и међурелигијског дијалога. На почетку свог говора, поводом 22. годишњице терористичког напада на Куле близнакиње у Њујорку, Патријарх је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту жртвама.

Касније је Патријарх посетио Фински центар за животну средину у Халтији, где је говорио на еколошком семинару „Планета за младе“ који је организовала Архиепископија Финска да би о томе упознала православно свештенство и омладину земље. Васељенском патријарху се обратио архиепископ Лав, након чега су говорили Веикко Феодоров, представник етничке мањине Сколт Сами, професорка Еева Фурман, генерални секретар Националног комитета Владе Финске за одрживи развој, и архимандрит Михаил, игуман манастира Валамо.

Патријарх се у свом говору осврнуо на напоре Васељенске патријаршије да подигне свест о потреби заштите човекове средине и Божје творевине у целини.

Потом је на обали оближњег језера обављено водоосвећење, а касније је Патријарх имао прилику да прошета стазама националног парка и упозна се са дивљом флором и фауном овог краја.

Патријарх је у понедељак увече, у пратњи Архиепископа хелсиншког и све Финске, присуствовао вечери коју је приредила Православна заједница Хелсинкија.

(Прим. ур.: Извештаји о прослави 100-годишњице аутономије Финске и Естонске цркве уопште не помињу како је  дошло до признања ових аутономија и у којим друштвенополитичким условима се налазила Московска патријаршија те 1923.г. и уопште после Октобарске револуције!)


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com