Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх у посети Финској и Естонији


Цариградски патријарх Вартоломеј отпутовао је у петак, 8. септембра 2023. године, у званичну посету Финској, а потом и Естонији, на званичне позиве, како би присуствовао обележавању јубилеја поводом обележавања 100 година од давања аутономије овим двема православним Црквама.


У оквиру посете Финској Патријарх ће началствовати Литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Хелсинкију и имати посебан састанак са председником Републике Финске, амбасадорима Грчке и Турске. са верским великодостојницима земље и другим високим личностима, а посетиће парохије, институције, православни омладински камп у Каунисниемију и православну капелу у поправном заводу Сомаинен у Хелсинкију, где ће благословити православне вернике.

На другој етапи посете, у Естонији, где стиже 12. септембра, Патријарх ће началствовати Божанственом Литургијом у месту Верска, а имаће и приватне састанке са председником Републике Естоније, премијером. Естоније, председник Парламента, министром спољних послова и министром унутрашњих послова, амбасадори Турске и Грчке, представницима других хришћанских Цркава, градоначелником Талина и другим личностима. Он ће такође присуствовати званичном догађају Националне поште ове земље, током којег ће бити представљене комеморативне марке којима се обележава стогодишњица Естонске православне аутономне цркве. Цариградски патријарх ће поред главног града земље Талина посетити и градове Тарту, Верску, Валгу, Перну и Хијума, где ће се благословити свештенство и православне вернике.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com