Type Here to Get Search Results !

Познати италијански монах оснива нову монашку заједницу


Енцо Бјанки је већ основао екуменску монашку заједницу Бозе у Пијемонту 1965. године, где је недавно било сукоба са „братом Енцом“.


Италијански монах Енцо Бјанки  (Enzo Bianchi) (80) основао је нову монашку заједницу у Пијемонту. Налази се у граду Албиано д'Ивреа (Albiano d'Ivrea) и зове се „Каза Мадија“ (Casa Madia). Како је за викенд објавио католички дневни лист "Авенире", нову заједницу у почетку чини пет мушкараца и две жене. Према извештају, сам Бјанки не жели да постане старешина нове заједнице.

Овај монах и аутор, познат по својим библијским тумачењима и екуменским иницијативама, основао је екуменску монашку заједницу Бозе у Пијемонту 1965. године и она има мушкарце и жене из свих хришћанских Цркава и традиција; данас броји око 80 чланова. Монашко правило Бозеа је 1973. године црквено одобрио надлежни бискуп Биеле. Заједница одржава контакте посебно са представницима источних Цркава.

„Брат Енцо” је деценијама био један од најпознатијих хришћанских писаца у Италији, учествовао је као саветник на светским бискупским синодима. Године 2017. смењен је на месту приора заједнице. Након сукоба са његовим наследником, Ватикан је наредио посету. Године 2020, од ​​оснивача је, заједно са још тројицом сабраће, затражено да напусти манастир Бозе декретом који је потписао државни секретар Пјетро кардинал Паролин. Одлучујући фактори у то време су очигледно била питања црквене дисциплине и послушности.

Бјанки је прво одбио да се повинује. Сада се, према новинском извештају, чини да је мир наступио јер је основао нову монашку заједницу. Нова, много мања насеобина са пансионом и сопственом фармом удаљена је око 15 минута колима од старије манастирске заједнице Бозе.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at