Type Here to Get Search Results !

Митрополит Неофит: Православни треба да имају право да се уздржавају од сексуалног васпитања у друштвеним школама

Недавна одлука Светог синода Кипарске православне цркве у вези са сексуалним васпитањем у школама овог острвског народа није била коначна, јер су се мишљења међу архијерејима разликовала, каже Његово Високопреосвештенство митрополит морфујски Неофит.


У саопштењу објављеном после синодске седнице прошле недеље наводи се да је то тело „закључило да када су деца изложена свим врстама информација и дезинформација са интернета од најранијег узраста и да је неопходно да се одговорно усмеравају по овом потању у школи.”

Истовремено, Синод је навео да ће помно пратити садржај школских програма који се нуде за све узрасте и да ће министар просвете присуствовати будућој седници Синода, „ради ажурирања и коначне одлуке“.

Стога, извештаји да је Синод гласао за сексуално васпитање нису у потпуности тачни, рекао је митрополит Неофит на Божанској Литургији у недељу, преноси Удружење православних новинара.

Он је такође демантовао извештаје да се „Синод слаже са сексуалним васпитањем деце основних, предшколских установа, гимназија и лицеја“.

Митрополит објашњава да су јерарси имали прилику да изразе своје недоумице у вези са часовима сексуалног васпитања и да их је предстојатељ архиепископ Георгије стрпљиво саслушао.

„Зато смо одлучили да за сада напишемо да је ова лекција неопходна, али како ће се учити, ко ће је предавати, за које узрасте и које теме – све ћемо то видети када дође наш драги побожни министар просвете, рекао је Његово Високопреосвештенство.  Он је такође тврдио да би православни хришћани требало да имају право да не похађају наставу:

Као што мухамеданци имају право да не похађају часове православног васпитања, тако и родитељи који верују у Бога и посте, имају право да кажу да такво васпитање не желимо својој деци, јер је у супротности са јеванђељским учењем, хришћанским моралом.

Митрополит Неофит је такође додао да су га звали верници са Кипра и из иностранства и питали зашто би Синод подржао сексуално васпитање у друштвеним школама.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com