Type Here to Get Search Results !

Митрополија писидијска свечано прославила чудотворну икону Панагију Писидијску


У недељу, 3. септембра 2023. године, свештена Митрополија писидијска свечано је, уз велики број верника у храму у Махмутлар-Аланији, прославила чудотворну икону Панагије (Богородице) Писидијске.


Прослава је отпочела бденијем и завршена служењем Божанске Литургије. Светом Литургијом је началствовао митрополит писидијски Јов уз саслужење епископа евдокијског Амвросија, свештенства и верника из Анталије, Манавгата, Аланије и иностранства. Одлично је било певање под управом појца изАланије Ивана Грибкова и уз учешће Николаоса Караниколаса који је на славље дошао из Атине.

Како је Митрополит истакао у својој проповеди, говорећи о чудотворној икони Панагијо Писидијској, постоје сведочанства из 6. века да је икона била посебно поштована у Созопољу Писидијском. Легенда каже да је миро које је текло из иконе исцељивало болеснике. Управо на ову икону је мислио цариградски патријарх свети Герман, у време иконоборства, када је тврдио да није могуће непоштовање светих икона када икона Пресвете Богородице, која се налази у Созопољу Писидијском, мирише смирном и исцељује многе људе.

Митрополит је обележио и помен свог претходника митрополита Сотирија, који је подигао цркву у Аланији, прву цркву подигнуту у Турској после сто година, и предузео све потребне радње да се поново почне са поштовањем ове чудотворне иконе.

Свечаност је завршена ручком у организацији парохије. У поподневним часовима уследило је сабрање свештенства Митрополије са својим архијерејем.

Дан пре Свете Литургије у храму светог Георгија Горског у Аланији митрополит Јов је свечано отворио нови Православни културни центар Махмутлар-Аланија, у коме ће овог месеца почети настава из катихизиса, богословља, византијске музике и иконографије. Ту ће се одржавати и сусрети младих.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com