Type Here to Get Search Results !

16 година од устоличења патријарха Данила


После свете Литургије у Патријаршијској Саборној цркви 30. септембра 2023. године служено је благодарење поводом 16. годишњице устоличења Патријарха румунског Данила.


Богослужио је Патријархов викарни епископ Пајсије уз молитвено учешће чланова Светог Синода, свештенства и државних органа. На крају богослужења, Архиепископ трговиштански Нифон одржао је говор у коме је истакао достигнућа Румунске Православне Цркве под руковођењем садашњег Патријарха. – Црква и народ благодаре Богу чијим је допуштењем преко патријарха Данила из темеља обновљен наш црквени живот – поручио је владика Нифонт, који је уручио Патријарху, у име Светог Синода, икону Спаситеља нашег Исуса Христа.

Његово Блаженство Патријарх је истакао да су поменута достигнућа резултат сарадње засноване на одговорности у Румунској Православној Цркви и напоменуо да су државне и локалне власти у великој мери подржале све подухвате, а посебно обнову цркава и социјални рад.  – Зато захваљујемо Богу и онима кроз које је Бог деловао и делује у Цркви Његовој. Христове руке милосрдне љубави су руке оних који у срцу имају милосрдну љубав Христову, а затим је пружају кроз конкретна дела помажући својим ближњима, рекао је патријарх Данило.


Извор: Румунска Патријаршија