Type Here to Get Search Results !

Новa папскa енциклика о климатској кризи


Новим апостолским писмом „Laudate Deum“ („Хвалите Бога“) Папа ажурира и своју социјалну и еколошку енциклику „Laudato si" из 2015.


Папа Фрања је апеловао на брзе и свеобухватне мере за борбу против глобалног загревања. У „апостолском упозорењу“ Папа позива владе, компаније и све да брзо предузму неопходне кораке како б и се спречило ширење климатске катастрофе. Писмо „о климатској кризи“ са латинским насловом „Laudate Deum“ („Хвалите Бога“) објавио је Ватикан у среду (4. октобра) и упућено је „свим људима добре воље“.

Папа се у тексту супротставља критичарима теорије глобалног загревања рекавши да се у људско порекло климатских промена „више не може сумњати“. Предстојатељ Римокатоличке цркве се такође обраћа такозваним климатским порицатељима у својој Цркви. „Истина је да се свака појединачна катастрофа не може аутоматски приписати глобалним климатским променама“, признаје он и наглашава: „Међутим, доказано је да одређене климатске промене изазване човеком значајно повећавају вероватноћу све чешћих и интензивнијих екстремних догађаја“.

Папа детаљно говори о светским климатским конференцијама у документу који је најављен као „наставак” његове друштвене и еколошке енциклике „Лаудато Си” из 2015. године. Папина енциклика имала је извесан утицај на климатску конференцију у Паризу 2015. године, на којој су договорени глобално обавезујући циљеви за смањење глобалног загревања.

Папа Фрања у тексту другачије оцењује светске конференције о клими од 1992. године, а посебно хвали конференцију у Паризу. Следећа конференција (COP28), заказана од 30. новембра до 12. децембра, могла би да буде прекретница ако људи превазиђу „своје мале интересе“ и размишљају о великим стварима.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at