Type Here to Get Search Results !

На солунском Акропољу откопана непозната византијска црква


Непозната византијска црква из периода Палеолога и гробље из истог доба пронађени су у близини главне „капије“ Солуна, веома близу зидина Акропоља, приликом хитног ископавања те локације.


Јединствено и изузетно ретко откриће саопштили су археолози Екатерини Кусула, Анстасија Линда и Харилаос Гудис на конференцији којој су присуствовали грчки византинолози у Комотинију, преноси новинска агенција Ортодоксија. Према речима стручњака, откривен је источни део цркве, зидне слике, гробље са око 60 гробова, као и многи новчићи који помажу у датирању цркве.

Зид је очуван у довољној висини, са добро очуваним делом живописа. Конкретно, преживео је доњи део Распећа Христовог, са видљивим прстима распетих руку Господњих, делом Његових подлактица и Његовим телом.

У своду светиње сачувана је фреска Мелисомоса са приказом резања евхаристијског хлеба, на којој су приказани архијетреји у раскошним одеждама и анђели богато украшени.

Откривени су и многобројни фрагменти зидног сликарства, из којих је било могуће реконструисати приказ Богородиџе ширшаје небес — ремек-дела из друге деценије 14. века.

У близини осликаног зида конхе откривена је и сама часна трапеза.

Гробље из периода Палеолога са десетинама гробова и гробница доприноси јединственим налазима. У оквиру Акропоља није познато ниједно друго гробље такве величине.

На основу укупне археолошке слике и нумизматичких доказа из гробова и грађевине на којој се запажају латинске имитације и новчића Михаила VIII Палеолога (1261-1281), може се закључити да су гробље и црква настали око средине 13. века.

Међутим, ова првобитна грађевина је уништена и доживела је другу фазу изградње почетком 14. века. Ипак, ова црква у својој другој фази такође није имала нарочито дуг живот, јер новчићи и грнчарија показују њено темељно уништење и сахрањивање око раног 15. века, током смутних времена када су византијски деспоти и османски султани наизменично освајали Солун до његовог коначног пада.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com