Type Here to Get Search Results !

Премијерно промовисана књига "Беседе из Катихизиса" Светог Јована Кронштатског

Протопрезвитер-ставрофор мр Слободан Јокић: Беседе Светог Јована Кронштатског су у служби духовног изграђивања 

 

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у уторак, 24. октобра 2023. године, у свечаној дворани парохијског дома при Световазнесенском храму у Београду, премијерно је промовисана нова књига "Беседе из Катихизиса" Светог Јована Кронштатског, која је изашла из штампе у издању издавачке установе "Свевиђе" Епархије будимљанско-никшићке. 

Пред сабраном публиком о новој књизи су говорили протопрезвитер-ставрофор мр Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки и главни и одговорни уредник издавачке установе "Свевиђе"; протопрезвитер Арсеније Арсенијевић, настојатељ Световазнесенског храма у Београду и приређивач наведене књиге; као и господин Дејан Павловић, испред издавачке куће "Чувари". 

Прота Слободан Јокић је у оквиру свог излагања указао на значај ове књиге која, поред осталих издања "Свевиђа", сведочи да издавачка установа Епархије будимљанско-никшићке наставља своје благословено дело које за крајњи циљ има задатак да читалачкој публици понуди литературу која ће послужити духовном изграђивању, како појединца, тако и заједнице.  

У својству уредника овог издања, отац Слободан је говорио о беседама из Катихизиса Светог Јована Кронштатског, указујући да се наведени светитељ позивао на велике учитеље Цркве и духовне ауторитете, али и да је своју мисао темељио, како на Светом Писму и Псалмима, тако и на богослужбеним књигама у којима су сабрани текстови који су живи живот Цркве. Поред тога, никшићки парох је посебно истакао да је Свети Јован Кронштатски био спреман и надахнут да свакоме проповеда реч Божју, па чак и блудницима, пијаницама и просјацима, гледајући у њима лик Божји, бивајући уверен да су и они кадри да приме реч Божју. 

* * *

Подсећамо да се издавачка установа "Свевиђе" ове године публици представила са пет нових наслова: "Беседе из катихизиса" Светог Јована Кронштатског; "Писма Шмеман - Флоровски"; Зборник "Православље и руска књижевност"; као и књиге "Живети са Јеванђељем", Шмеман; и "Молитве у савременом добу", Антоније Блум. 


Приредила редакција портала "Ризница"