Type Here to Get Search Results !

Основана православна Заједница Светог Тарана на острвима Луис и Харис

По благослову и на подстрек архиепископа Тијатире и Велике Британије Никите основана је нова Заједница под његовим омофором, овога пута на Спољним Хебридима, на шкотским острвима Луис и Харис.


Званично основана 13. маја 2023. године, ова нова парохијска заједница посвећена је Светом Тарану, поштованом локалном свецу из 5. века. Њено оснивање је сведочанство наше трајне вере и посвећености ширењу Православља чак иу најудаљенијим крајевима. Значајна прекретница постигнута је 3. септембра када је епископ илионски Рафаило началствовао Литургијом, док су му саслуживали пречасни о. Михаил Хари из Антиохијске архиепископије и пречасни ђакон Симеон Мене из Архиепископије Тијатире и Велике Британије.

Ово је била друга  Света Литургија одслужена од оснивања Заједнице. Епископ Рафаило је пре почетка Литургије рукопроизвео Данијела Дејвиса из Хариса и Ангуса Макајвера из Луиса за чтеце.

Оснивање Заједнице Светог Тарана реафирмише веру и дирљив је подсетник на визију Архиепископије, која остаје посвећена прихватању и имигранта и домородаца, будући укорењена у непоколебивим православним веровањима, а замишљена  као живо оличење древне Православне цркве на овим острвима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com