Type Here to Get Search Results !

Предавање др Владислава Пузовића: Свети Патријарх Пајсије Јањевац и његово доба


У петак 20. октобра 2023. године у крипти Храма Светог Саве на Врачару, предавање на тему “Свети Патријарх Пајсије Јањевац и његово доба” одражао је др Владислав Пузовић, редовни професор на Православном богословском факултету у Београду у присуствову братства Светосавског Храма, свештененика из Архиепископије београдско-карловачке, студената ПБФ, као и осталих слушалаца.


Звучни запис беседе


После уводне речи протођакона др Драгана Радића, ванредног професора на Православном богословском факултету у Београду, професор Владислав Пузовић започео је своје предавање речима: “Желео бих да вам се захвалим на издвојеном времену. Част ми је да имам прилику да говорим под сводовима овог прелепог Храма о Светом Патријарху Пајсију Јањевцу о коме наш народ мало тога и зна. Он се слави 16. октобра, а релативно скоро је канонизован. Предвање треба започети његовим тропаром. ” Свети Патријарх Пајсије био је на челу Српске Цркве од 1614. године. Родом је био из Јањева, а крајем 16. века постао је новобрдски митрополит. Истицао се смирењем, био је неуморни пастир Српске Цркве и баштине и бранитељ духовног идентитета”.

Ово предавање је почетак “Циклуса предавања” у организацији братства Храма Светог Саве и трајаће до почетка Божићног поста.


Извор: Храм Светог Саве

Рубрика