Type Here to Get Search Results !

Католикос Карекин сматра да је угрожено и постојање Јерменије


Првојерарх Јерменске апостолске цркве позива на национално јединство на богослужењу у Ечмијадзину.


У свим јерменским црквама широм света, као и у многобројним другим црквама широм Јерменије, одржана су у недељу молепствија за Нагорно-Карабах (Арцах) и његово напаћено  становништво. У Ечмиадзину, седишту Јерменске патријаршије, католикос Карекин II је предводио богослужење и читао молитве. Првојерарх Јерменске апостолске цркве је у својој проповеди упозорио да је, с обзиром на драматична политичка и војна дешавања око Нагорно-Карабаха последњих дана, угрожено и само постојање Јерменије.

Патријарх је био дубоко погођен недејствовањем међународне заједнице држава, али и јерменске владе. Он разуме зашто је народ Јерменије љут на сопствену владу. О опасностима од губитка суверенитета и државности отворено се говори и не може се порећи, упозорио је патријарх.

Молитва за Нагорно-Карабах није молитва туге, већ утехе и наде. Председатељ Цркве се нада да ће држава и Црква из садашње кризе изаћи снажније. Арцах никада неће бити изгубљен у срцима Јермена. Патријарх је изразио солидарност целог јерменског народа према јерменским избеглицама из Нагорно-Карабаха.

Пре неколико дана свеопштој молитви Јерменске цркве за Нагорно-Карабах придружили су се, између осталих, и Бискупска конференција Аустрије и Светски савет цркава у Аустрији. Молитве за Нагорно-Карабах и његов народ читане су у недељу на многим црквеним службама широм Аустрије.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at