Type Here to Get Search Results !

Црква Успења Пресвете Богородице у Смирни, Турска, званично отворена у недељу


У недељу, 15. октобра 2023. године, отворена је за богослужења црква Успења Пресвете Богородице у Смирни у Турској. 


Подсећамо да је црква уступљена од стране Римокатоличке цркве Васељенској патријаршији за потребе православних у тој области. У суботу поподне, 14. октобра, митрополит смирнски Вартоломеј началствовао је великом вечерњом. Сутрадан, у недељу 15. октобра, началствовао је јутрењом и Божанском Литургијом. Црква је била пуна верника, пошто су богослужењу присуствовали многи чланови Смирнске православне заједнице.

Литургији су присуствовали: Иренеј Бохински, у име надбискупа римокатолика у Смирни; Аполинер Бахинде, у име Реда фрањеваца, бивши викар цркве Санта Мариа; Александар Констас, генерални конзул Грчке у Смирни; Миоара Стефан, генерални конзул Румуније у Смирни и Маквала Харебава у име Дипломатског присуства Грузије у Анкари.

По завршетку Свете Литургије митрополит Вартоломеј је захвалио патријарху Вартоломеју што је од првог тренутка схватио потребу православних Смирне и подржао молбу њиховог архипастира да се добије црква. Митрополит је истакао да ће ова Црква служити духовним потребама православних у тој области. Он је такође захвалио Римокатоличкој цркви, посебно Фрањевачком реду, који је, одговарајући на предлог папе Фрање, прихватио молбу Цариградског патријарха, и даровао цркву на богослужбену употребу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com