Type Here to Get Search Results !

Епископ штутгартски Јов богослужио у подгоричком Саборном храму

Епископ штутгартски Јов у подгоричком Саборном храму: Увијек изнова овдје налазим духовну снагу и радост живота у православној вјери


У Недјељу двадесету по Педесетници, када наша Света Црква прославља спомен Светих отаца VII Васељенског Сабора, Светог и свехвалног апостола Јакова Алфејева и Светог и праведног Стефана новог, 22. априла 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Архијерејска Литургија којом је предстојао Преосвећени Епископ штутгартски г. Јов, викарни епископ Високопреосвећеног Митрополита берлинског и њемачког г. Марка Руске православне заграничне цркве.

Епископ Јов се ових дана са својим епархијанима и вјерницима налази у посјети светињама Митрополије црногорско-приморске.

Преосвећеном Епископу г. Јову саслуживало је свештенство Саборног храма: протојереји-ставрофори: Драган Митровић, Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Остоја Кнежевић, Никола Пејовић, као и ђакон Ведран Грмуша.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља свима сабранима обратио се Преосвећени Епископ штутгартски г. Јов чије слово преносимо у цјелости:

,,У име Оца, Сина и Светога Духа. Драга у Христу браћо и сестре, дирнута су данас наша срца надом, вјером и љубављу кроз  заједницу са Господом и Спасом нашим Исусом Христом.

У овој јеванђелској причи чули смо како је један човјек – Христос, наизглед случајно дошао у један град присуствовавши догађају – сахрани сина јединца једне удовице. Наизглед Господ долази касно, бивајући свједок бола и резигнације ове жене. Јер последње шта је имала, њеног сина љубљеног – јединца, она је изгубила. Међутим, Господ је показао милост Своју, зауставивши погребну поворку, васкрснувши њеног сина. Народ видјевши ово чудо, повјеровао је!

Међутим, у једној другој равни, знамо да је Господ Исус Христос Син Божији, Јединородни, Бог који је узео људску природу на Себе поставши један од нас и питамо се онда како је Он као Син Јединородни, као љубав могао уопште допустити да се овако нешто догоди, да ова жена изгуби и свог мужа, па онда сина јединица, а онда како то Он долази и показује толику милост васкрснувши га?

Оно што овдје јасно видимо је неизмјерна тајна Божијег промисла и љубави Божије, јер једино љубав Божија може истрпјети палост и грјеховност наше природе отуђене од Бога. Зато је Син Божији и дошао међу нас, да би нашу палу природу исцијелио, да би нас избавио од гријеха, смрти и ђавола.

Ми често мислимо да ако човкек овдје на земљи његов животни вијек од неких осамдесет година, или више или мање, проживи у добру и изобиљу, да је онда над таквим човјеком праведност и правда васпостављена, али, Господ није дошао да такву правду оствари и васпостави у нашим животима, Он није дошао да дарује изобиље и материјална добра у овом нашем пролазном животном распону, заправо Господ васкрснувши овог удовичног сина јединца, акцентује живот будући и вјечни, онај живот нови, кони једино може Исус Христос наш Господ даровати. А тај живот већ за нас постоји, сада, као наше надање – вјера, нада и љубав!

Ми прослављамо откровење љепоте и љубави Божије и живимо у нади отклона од патње, рата и невоља у нашим животима. И можемо већ и овдје и сада осјетити предукус Небеског живота и рећи Алилуја, узевши учешћа на вјечној небеској трпези нашег Господа и Бога и Спаса Исуса Христа коме је слава и хвала у све вјекове, Амин!”

Напослијетку, након причешћа вјерних и заамвоне молитве, Преосвећеном Епискоу штутгартском г. Јову и уваженим гостима, испред свештеног братства Саборног храма и вјерног народа, обратио се старјешина Храма протојереј Никола Пејовић који је говорио о животопису Владике Јова, желећи уваженим гостима срдачну добродошлицу изражавајући захвалност за љубав, заједничку молитву истичући жељу да посјета светињама Митрополије свима буде на радост, здравље и спасење:

,,Ваше Преосвештенство, часни оци, драга браћо и сестре, драга дјецо, нека је срећан и благословен празник и овај дан и сабрање литургијско током којег смо имали благослов да светом литургијом предстоји драги владика Јов који нам долази из Њемачке, из Штутгарта.

Он је рођени њемац и у петнаестој години свога живота крштењем на ријеци Јордану коју је својим крштењем освештао Господ Исус Христос, почиње његов истински хришћански пут. Данас је овдје у посјети Митрополији црногорско-приморској са својим епархијанима и вјерницима. Нама је много познатији Владика берлински г. Марко Руске заграничне цркве, а Епископ Штутгартски г. Јов је његов викарни епископ, па нам доноси његову љубав и кроз његов долазак и ми преносимо љубав нашем драгом Владици Марку.

У име свештеног братства овог светог Храма, у име вјерних који се овдје сабирају, желимо Вам срдачну добродошлицу и изражавамо захвалност за Вашу љубав, заједничку молитву и желимо да Вама и свима који су са Вама дошли посјета нашим светињама буде на радост, здравље и спасење и на још веће утврђење у братској љубави, благословите и добро дошли!”

Након топлих ријечи домаћина, проте Николе Пејовића, још једном се свима обратио Владика Јов који је овом приликом посебно истакао велико пријатељство и блискост које је постојало изммеђу Високопреосвећеног Митрополита берлинског и њемачког г. Марка и светопочившег Митрополита Амфилохија, истакавши притом да увијек враћајући се подгоричком Саборном храму за њега то и значи да увијек изнова овдје налази духовну снагу и радост живота у православној вјери:

,,Драги оци, драга браћо и сестре, нека вам је срећан и благословен овај данашњи недјељни дан. Ми долазимо из Њемачке из Минхена и ја сам на челу групе вјерника који смо дошли да се поклонимо великим светињама које се налазе овдје у вашој земљи.

Такође преносим своје поздраве и поздраве од нашег владике Митрополита Марка, који је много пута овдје долазио и има велику љубав према свима вама. Он је дуго година био пријатељ и много се година сретао са покојним Митрополитом Амфилохијем, са којим је имао велику блискост, као и са другим јерарсима Српске Православне Цркве.

Током ове недјеље која долази ми ћемо обилазити ваше светиње и хранити се благодаћу која се у њима налази и ако први пут не долазим овдје, али увијек изнова овдје налазим духовну снагу и налазим радост живота у православној вјери!

Благодарим свештеном братству Саборног храма за топао дочек и топло  гостопримство, ми ћемо се видјети и са Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем током овог нашег путовања, али већ сада му благодарим што је благословио наше путовања и што га је овако лијепо организовао.

Молим за ваше молитве и подршку, нека би вам Господ дао свако добро!” – поручио је напослијетку Преосвећени Епископ штутгартски г. Јов.


Извор: Митрополија црногорско-приморска