Type Here to Get Search Results !

Прослављен патрон Епархије осечкопољске и барањске


У суботу, 8/21. октобра 2023 године, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Винковцима, свечано је прослављен патрон Епархије осечкопољске и барањске. 

Литургијским слављем началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита брегалничког г. Илариона и Њихових Преосвештенстава Епископа далматинског г. Никодима, шабачког г. Јеротеја, мохачког г. Дамаскина и осечкопољског и барањског г. Херувима, као и свештенства и монаштва Епархије осечкопољске и барањске и других епархија Српске Православне Цркве.

- Битно је да се увек сећамо овог сусрета апостола Матеја са Христом, да се сећамо тог искреног сусрета човека са Богом где нема више никаквих лажи, никаквих маски, него човек излази пред Бога онакав какав јесте. И само тада се може десити истински сусрет, у људској души благодат Божија да покрене веру. Пример Светога праведнога кнеза Стефана Штиљановића, чије мошти данас леже у Саборном храму у Београду, и онима који притичу са вером и молитвом подарују исцељење, показује да је могуће бити и владалац народа а опет бити светитељ Божији. Само је битно да ли човек следује за Христом или следује за својим идолима које је сам створио - рекао је у беседи Епископ шабачки г. Јеротеј.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска