Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Храм је дом молитве


У недељу 17. по Духовима – по Воздвижењу Часног и Животворног Крста, житељи села Шљивовице имали су част да Епископ жички Господин Јустин освешта новоподигнути храм Свете Марије Магдалине – Благе Марије, који је у овом сунчаном дану у подножју Златибора засијао у својој пуној спољашњој и унутрашњој лепоти.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, парох шљивовички протојереј Драгиша Ђуричић, парох ужички протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, некадашњи пароси шљивовички протојереј Александар Јевтић (парох краљевачки) и протонамесник Милан Мијаиловић (парох чајетински), као и ђакони Стефан Симић и Милан Босић.

Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин извршио је велико освећење храма, а потом служио Свету Архијерејску Литургију на којој је присуствовао велики број народа из Шљивовице и околине, као и председник општине Чајетина г. Милан Стаматовић са сарадницима. Многи од њих су са великом радошћу приступили Светој Чаши у новоосвештаном храму. На крају Литургије Владика се обратио верном народу честитајући освећење храма и одржао пригодну беседу.

Епископ је уручио грамату господину Остоји Станићу и уврстио га у ред добротвора. Потом је уприличена трпеза љубави за све присутне, где је неколико стотина људи било угошћено на традиционалан златиборски начин. На платоу испред храма културно уметничко друштво ОШ „Миливоје Боровић“ из Шљивовице и КУД ветерана Златибор из Чајетине извели су пригодни програм. Председник грађевинског одбора се захвалио Епископу на освећењу храма. Истакао је труд свештеника: Драгослава Јараковића, Александра Јевтића, Милана Мијаиловића и Драгише Ђуричића, који су за време изградње храма службовали на овој парохији, водили изградњу и дали велики допринос у њој. Изнео је кратак историјат ове светиње у ком је нагласио да је градња почета 2003. године по пројекту архитекте Бранка Игњатовића са Златибора, а фрескописање завршено 2023. године и тиме је храм припремљен за освећење.

На крају је парох шљивовички протојереј Драгиша Ђуричић заблагодарио Епископу на данашњем благослову и принетим даровима. Захвалио се општини Чајетини и свим дародавцима на помоћи и подршци да се заврши ово богоугодно дело. Свим присутним је пожелео добродошлицу у Шљивовици која је цео овај празнични дан била место посете како за мештане, тако и за људе са разних страна који су дошли на народно весеље које је уследило после Литургије.


Извор: Епархија жичка