Type Here to Get Search Results !

Доксологија у част Патријарха српског Порфирија у Суботици


У недељу, 18. септембра / 1. октобра 2023. године, уочи празника Преноса моштију светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере, и светих мученика бачких, у Вазнесенском храму у Суботици уприличен је свечани дочек Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, који ће сутра началствовати на светој архијерејској Литургији поводом прослављања Патрона Епархије бачке.

У порти Вазнесенског храма у Суботици Светејшег Патријарха српског дочекали су архијереји, свештенство и многобројни верни народ, на челу са Преосвећеним Епископом бачким г. Иринејем. По доласку у порту храма, Патријарх српски г. Порфирије је целивао мошти светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере, и светих мученика бачких, које је принео Епископ бачки г. Иринеј. Потом је Патријарх српски предао мошти светитељâ протојереју-ставрофору Мирку Шипки, умировљеном свештенику, и протонамеснику Милошу Петровићу, настојатељу храма, који су у свечаној литији унели мошти у храм.

У наставку је у храму служена доксологија у част Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. После доксологије, поздравне речи Светејшем Патријарху српском упутио је Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј.

После поздравних речи уследило је обраћање Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Свечаном дочеку и доксологији у Вазнесенском храму у Суботици присуствовали су: Митрополит будимпештански и мађарски г. Иларион из Руске Православне Цркве, Преосвећена господа епископи банатски Никанор, врањски Пахомије, шумадијски Јован, крушевачки Давид, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, мохачки Дамаскин и умировљени епископи Георгије и Филарет.

Извор: Инфо-служба Епархије бачке