Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Господ жели да исправимо живот свој и сазревамо


У 20. недељу по Духовима, посвећену Светим Оцима Седмог Васељенског сабора, када Црква молитвено прославља и Светог Апостола Јакова и Светог деспота Стефана Српског (Слепог), Епископ Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог пророка Илије у Бајиној Башти.

Епископу су саслуживали архимандрит Сава (Илић), игуман Манастира Вујан, протосинђел Герман (Авакумовић), игуман Манастира Раче, протојереј Мирчета Крупниковић, парох ариљски, Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, протојереј Владимир Васиљевић, старешина храма, протојереји Горан Милинковић и Боро Ћутило, протонамесник Славко Шарац, клирик Епархије банатске, као и ђакони Стефан Милошевски и Милан Попадић. Певницу је водио протопсалт Иван Трајковић.

У току Малог входа, за дугогодишњи несебични рад, труд и залагање за Мајку Цркву, Владика је одликовао протојереја Милинка Лукића чином протојереја – ставрофора.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Владика Јустин се обратио свима присутнима беседом тумачећи причу о васкрсењу сина наинске удовице.

– Забележено је да је Господ три чуда васкрсења учинио – васкрсао је Лазара Четвородневнога, Тавиту и сина удовице из Наина. Он их је васкрсао да би показао силу Своју и да се не би запиткивали ученици Његови и народ да ли је Он Тај Бог који ће доћи или другога да чекају. То васкрсење је само привремено да би упокојенима дао прилику да остатак живота проведу у чињењу сваког доброг дела. Господ је дошао да људи препознају једнога истинитог Бога Оца и Сина Који је по Његовој вољи. Он нам даје да стичемо врлине, трпљење, љубав, смирење. Неће Господ Бог на сваки миг наш или сваку нашу помисао одмах да трчи да то учини, него хоће да поред онога за кога се молимо и ми се исцељујемо јер ми нисмо савршени, још смо у гресима. Зато Господ жели да исправимо живот свој и сазревамо у Господу до дана свеопштег Васкрсења, истакао је Владика.


Извор: Епархија жичка