Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије честитао славу Хиландарском лекарском друштву


Хиландарско лекарско друштво прославило је 7. октобра 2023. године у свом седишту, Задужбини Хиландара у Београду, молитвено и свечано крсну славу, Преподобног Симона Монаха (краља Стефана Првовенчаног). 


Поводом славе друштва, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је славске дарове и у пригодној беседи истакао да му је посебно драго што у Хиландарском лекарском друштву има много жена које са љубављу и посвећеношћу, као лекари бесребреници, извршавају службу којa им је поверена, a коју су у Хиландарском лекарском друштву саме одабрале.

Патријарх се у краткој, али веома поучној беседи осврнуо и на есхатолошку тајну живота у којој ће полности као таква бити превазиђена, те ћемо сви у Христу Исусу бити једно, стога и разлике у половима, овде, у историји, треба да посматрамо као јединство у различитости:

- Важно је да у вашем, то јесте нашем друштву и лекарској заједници постоје и жене, то јесте наше сестре лекарке и медицинске сестре, или у било ком смислу да служе као медицинско особље, а исто је важно да је то везано за Хиландар, за манастир, зато што постоје погрешни утисци и предрасуде да неко ко одлази у манастир, ко се повлачи из света, презире онај други пол, монахиње - мушкарце, мушки пол, а монаси - женски пол. То је дубока тема која захтева много времена да би била објашњена, али у најкраћем, неко ко одлази у манастир и постаје монах или монахиња има само призив Божији да већ овде и сада, колико год је то могуће у оквирима историје, живи есхатолошку стварност, есхатолошку тајну живота, где нема мушког и женског. То значи да разлике и полови који постоје у историји не постоје да би биле супротности, него као посебни печати и као посебан дар, који је полазна тачка да би неко живећи литургијски живот и живећи тајном Царства Небеског већ овде и сада предокусио да смо сви једно у Христу и да тамо где је Христос постоји јединство у различитости.


Извор: Инфо-служба СПЦ